Rezultaty doświadczeń warzywniczych

Kwiecień 25, 2019

Jak co roku badamy i wdrażamy do praktyki ogrodniczej nasze rozwiązania oparte o pożyteczne mikroorganizmy glebowe. W roku 2019 szczególny nacisk w doświadczeniach położyliśmy na ograniczanie szkodliwości chorób odglebowych i nicieni glebowych w uprawie głównie papryki pod osłonami oraz na zbiegi ograniczające stres replantacji – aplikacja preparatów mikrobiologicznym na etapie produkcji rozsady. W tym sezonie będziemy współpracować z pięcioma gospodarstwami, z rejonu Radomia, uprawiającymi warzywa pod osłonami:

  • Gospodarstwo Państwa Szatanów, zlokalizowane w miejscowości Długie.

U Państwa Szatanów prowadzimy doświadczenia w papryce, kapuście pekińskiej, sałatach. Zaplanowaliśmy szereg doświadczeń nad wpływem preparatów mikrobiologicznych z serii BACTIM na ograniczenie stresu replantacji, związanego z sadzeniem papryki, sałat i kapust na miejsce stałe oraz doświadczenia z wpływem preparatów mikrobiologicznych na ograniczenie populacji nicieni glebowych. Gospodarstwo Państwa Szatanów specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości papryki słodkiej oraz wszelkich „paprykowych ostrości”, czasami bardzo egzotycznych. Efekty naszej pracy i współpracy z Właścicielami będziemy prezentować na corocznym spotkaniu z producentami papryki, które odbędzie się zapewne w sierpniu. 

 

  • Gospodarstwo Państwa Kołodziejczyków, zlokalizowane w miejscowości Dęba.

Gospodarstwo Państwa Kołodziejczyków znane jest z produkcji owoców papryki w klasie premium. U Państwa Kołodziejczyków zaplanowaliśmy doświadczenia w papryce, kapuście pekińskiej i sałacie lodowej. Głównym tematem doświadczeń jest przygotowanie rozsad i możliwość ograniczenia szkodliwości chorób odglebowych w uprawie papryki U Państwa Kołodziejczyków mamy także założone wieloletnie doświadczenia z zastosowaniem preparatów mikrobiologicznych po zabiegach chemicznego odkażania gleby. Wyniki naszych wspólnych wysiłków zaprezentujemy producentom papryki także w sierpniu.

 

  • Gospodarstwo Państwa Pietrzykowskich, zlokalizowane w Grabowej Woli.

U Państwa Pietrzykowskich wdrażamy technologie przygotowania rozsad papryki i kapust: pekińskiej i głowiastej. Będziemy także obserwować działanie naszych rozwiązań w warunkach aplikacji w tunelach odkażanych i w tunelach, w których nie prowadzono odkażania gleby. Właściciele gospodarstwa są dla nas przykładem dokładności, skrupulatności i doskonałej organizacji produkcji.

 

  • Gospodarstwo Państwa Świądrów, zlokalizowane w miejscowości Długie.

U Państwa Świądrów zaplanowaliśmy doświadczenia w papryce i kapuście pekińskiej. Tematyka doświadczeń będzie obejmowała ograniczanie szkodliwości nicieni oraz wpływ preparatów mikrobiologicznych z serii BACTIM na kondycję rozsad. Gospodarstwo Państwa Świądrów prowadzi już młode pokolenie Marcin i Damian.

 

  • Gospodarstwo Państwa Milczarskich, zlokalizowane w miejscowości Kostrzyń, znane jest z uprawy pomidorów koktajlowych.

Gospodarstwo Państwa Milczarskich jest w okresie przechodzenia na produkcję ekologiczną. Gospodarze są dostawcą znanych sieci handlowych. U Państwa Milczarskich planujemy przeprowadzenie testów nad wpływem preparatów mikrobiologicznych aplikowanych w czasie produkcji rozsad na plon i jakości plonów pomidorów koktajlowych. Będziemy badać kilka rozwiązań, które są już na rynku, ale także takie, które potencjalnie trafią na rynek w przyszłości.

 

Dodatkowo, w Gospodarstwie Państwa Szatanów współpracujemy z Firmą Enza Zaden, a w Gospodarstwie Państwa Kołodziejczyków z Firmą Rijk Zwaan

 

Zachęcamy do śledzenia przebiegu naszych doświadczeń i wdrożeń prowadzonych w tym roku portalach warzywniczych i fb. 

 
Konkurs Tytanit