Cienkie skorupy jaj


30.06.2015
W trakcie chowu nioski, hodowcy bardzo często spotykają się z przypadkami cienkich skorup jaj co powoduje stan podwyższonej ilości „stłuczek” w okresie transportu. Tego typu zaburzenie wynika najczęściej z obniżonego poziomu wchłaniania wapnia z paszy lub/oraz mniejszej zawartości tego mikroelementu w dawce pokarmowej. Dodatkowo często dołączają się nieprawidłowości w gospodarce witaminowej – szczególnie ubytki Witaminy D3.

Przy tego typu objawach najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest podawanie nioskom dodatkowej ilości wapnia oraz witaminy D3. Jednak jak pokazują badania, suplementacja nawet wysokimi dawkami Ca oraz witamin nie rozwiązuje problemu cienkich skorup jak.  Tego typu zwalczanie objawów nie przynosi rezultatu, gdyż prawidłowe wchłanianie wapnia jest uzależnione od prawidłowo funkcjonującej gospodarki wapniowo-fosforowej. Organizm ptaka wcale nie potrzebuje wysokich dawek tych mikroelementów a jedynie dostarczanie ich w odpowiedniej proporcji 2:1 (Ca: P).

SUPLEXAN D3 CALC dzięki odpowiednio zbilansowanej dawki wapnia i fosforu (2:1), stanowi o prawidłowym uzupełnianiu niedoborów tych mikroelementów warunkując prawidłowy rozwój kośćca oraz właściwą mineralizacją skorup jaj u niosek.
Wysoka dawka dobrze przyswajalnej Witaminy D3 reguluje gospodarkę fosforowo-wapniową , zapobiegając krzywicy, dyschondroplazji, perozie oraz występowaniu zdeformowanych skorup jaj.
Dodatkowo w preparacie SUPLEXAN D3 CALC znajduje się ważny dla organizmu pierwiastek śladowy – Mangan, poprzez który synergistycznie zapobiegamy możliwościom wystąpienia zaburzeń wzrostu u szybko rosnącego drobiu.
Zawarty w pestkach dyni magnez oraz witamina A  ma pozytywny wpływ na wzrost kości i mięśni, przeciwdziałając przykurczom oraz drżeniom mięśni.
Wysoki poziom kwasu ortofosforowego zakwasza przewód pokarmowy, pobudza perystaltykę jelit, zwiększa biodostępność witamin i soli mineralnych oraz zapobiega tworzenia się biofilmu na linii pojenia.

Podsumowując, korzyści z zastosowania produktu to przede wszystkim:
 
  • zwiększenie wytrzymałości skorup jaj na uszkodzenia mechaniczne,
  • poprawa jakości skorup jaj,
  • lepsza mineralizacja kości,
  • przedłużenie produkcyjności niosek,
  • uzupełnienie niedoborów witaminy D3 i manganu,
  • łagodzenie przykurczów mięśni i bólów stawowych,
  • przywrócenie prawidłowego stosunku wapnia
    i fosforu (7,2 % Ca i 3,6 % P),
  • płynna forma umożliwia szybkie i łatwe technologicznie włączenie do żywienia niezależnie od wieku zwierząt.

Można komentować ten artykuł.