Problem z krótkim okresem nieśności u kur


11.02.2015

Grafika
W nowoczesnej hodowli nioski towarowej, producenci spotykają się z problemem zbyt krótkiego okresu nieśności. Jedną z główną przyczyn tego stanu rzeczy jest żywienie paszą wysokoenergetyczną. Tak sformułowana diagnoza stawia hodowcę przed wydaje się sytuacją bez wyjścia. Droższa pasza (używanie pszenicy w zamian za kukurydzę;  dodawanie do pasz surowców bogatych we włókno) lub korekta efektów produkcyjnych stada. Wybrnięciem z tego typu sytuacji jest wspomaganie organizmu ptaka w regulacji czynności wątroby i trzustki. Narządy te poprzez swoje funkcje detoksykacyjne, metaboliczne, filtracyjne, magazynujące oraz trawienne w głównej mierze stanowią o prawidłowym procesie hodowli. W przypadkach dużego obciążenia tych organów poprzez żywienie, intensywny cykl hodowlany czy antybiotykoterapię dochodzi do zaburzeń mogących prowadzić do syndromu zwyrodnienia wątroby a w wielu przypadkach właśnie do skrócenia okresu nieśności.

Funkcje wątroby
Jedną z najważniejszych funkcji wątroby jest przemiana glukozy. Nadmiar glukozy zostaje w wątrobie zatrzymany przez co powstaje glikogen. Ten zapasowy wielocukier jest zmagazynowany w wątrobie i zapewnia utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi w sytuacji jej niedoboru. Dzięki możliwościom szybkiego, ponownego rozkładaniu się glikogenu  do glukozy i wydzielaniu do krwi – organizm zapobiega hipoglikemii. Udział wątroby w metabolizmie białek polega na tworzeniu i przemianach aminokwasów, które są podstawową jednostką "budulcową" białek. Ponadto dzięki swym zdolnościom syntezy chemicznej wątroba wytwarza i wydziela do krwi wysoce złożone białka osoczowe, enzymy oraz substancje odpowiedzialne za krzepliwość krwi. 
 
Metabolizm tłuszczy to kolejna ważna rola wątroby. Tłuszcze wchłonięte w jelitach dostają się do wątroby i znaczna część z nich jest zużyta do produkcji niezbędnych organizmowi substancji fizjologicznych. Najważniejsze z tych substancji stanowią kompleks tłuszczów i białek: cholesterol i lipoproteiny różnej gęstości. Lipoproteidy wprowadzone z wątroby do krwi docierają do różnorodnych tkanek, gdzie między innymi służą budowie i regeneracji błon komórkowych. W wątrobie dokonuje się również przemiana cukrów i białek na tłuszcze, spalanie kwasów tłuszczowych oraz wytwarzanie mocznika z amoniaku. Hepatocyty czyli komórki wątroby produkują z cholesterolu żółć – bez której nie byłoby możliwe trawienie tłuszczów oraz wchłanianie rozpuszczalnych w nim witamin.
Wątroba jest też efektywną chemiczną tarczą i oczyszczalnią odtruwającą organizm toksycznych związków kumulujących się w organizmie w trakcie intensywnej produkcji. Komórki wątroby – wspomniane już hepatocyty wchła­niają i dezaktywują niepotrzebne organizmowi - obumar­łe, zdegenerowane lub uszkodzone komórki, które dotarły zwrotnie drogą krwi. a także wirusy, bakterie oraz szkodliwe substancje, które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem. Wszystkie te substancje są neutralizowane w wątrobie w wyniku reakcji biochemicznych i wydalane do żółci jako nieszkodliwe. Jako że wątroba jest organem posiadającym duże zdolności regeneracyjne, dlatego możemy dość łatwo pomagać jej w odbudowie oraz wspierać działalność funkcjonalną.

Jak przywrócić prawidłowe funkcjonowanie wątroby

Na czele substancji leczniczych wspomagających regenerację uszkodzonych hepatocytów wymieniane są substancje czynne: z karczocha (Cynara cardunculus L.), którego podstawową substancją leczniczą jest cynaryna i  z ostropestu plamistego (Silybum marianum), gdzie podstawową substancją leczniczą jest sylimaryna. Cynaryna i inne substancje z karczocha przyspieszają też odtruwanie organizmu – np. przez pobudzenie układu moczowego (usuwanie wody, chlorków i mocznika). Sylimaryna osłania dodatkowo wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi nadmiarem tłuszczów i cholesterolu oraz  stanem zapalnym i dolegliwościami po usunięciu pęcherzyka żółciowego, czy zaburzeniami trawienia.  
Kolejną ważną substancją w walce z osłabioną wątrobą może być kurkumina zawarta w wyciągu z kurkumy (Curcuma longa L.).  Jak potwierdzają studia nad tymi ekstraktami, kurkuma ma silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Poprawia także bazowe funkcje wątroby i trzustki, przez co metabolizm węglowodanów oraz tłuszczy staję się wydajniejszy a białko jest lepiej przyswajalne. L-karnityna (kwas L-3-hydroksy-4-N, N, N-trimetyloaminomasłowy) odgrywa główną rolę w transporcie aktywowanych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do miejsc b-oksydacji w mitochondriach. Karnityna uczestniczy również w stabilizacji błon komórkowych przez usunięcie długołańcuchowych acylo-CoA i nadmiaru acylowych grup z organizmu. Wielu autorów w swoim piśmiennictwie na temat wpływu karnityny na schorzenia wątroby, potwierdza, iż podawanie karnityny w diecie zapobiega kumulacji lipidów w wątrobie i przeciwdziała stłuszczeniu wątroby. Bardzo ważną substancją, regulującą usuwanie tłuszczu z wątroby (a więc zapobiegającą tzw. ”stłuszczeniu wątroby”) jest cholina. Badania wykazały, że w przypadkach niedoboru choliny, jej suplementacja przywracała czynności wątroby do stanu normalnego. Dodatkowo zanikały zaburzenia związane z dysfunkcją enzymów wątrobowych oraz zmniejszonym wydzielaniem przez wątrobę lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL). Wespół z choliną, wątrobę może wspierać betaina, pomagając w rozkładaniu zbędnego tłuszczu w wątrobie. Betaina to metylowa pochodna aminokwasu glicyny, pełniąca rolę dostarczyciela grup metylowych podczas reakcji przekształcania homocysteiny w metioninę. Obserwacje tego związku przez ostatnie lata udowodniły, że podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest m. in. szkodliwe dla naczyń krwionośnych wątroby. Dlatego suplementacje betainą poleca się jako środek wspomagający krążenie wrotne oraz pomagający przywrócić prawidłowy poziom soków trawiennych.


SUPLEXAN® HEPA – odpowiedź na problem skróconego okresu nieśności.
SUPLEXAN HEPA to preparat, który jest kompozycją wyciągów z ziół, karnityny, choliny oraz betainy i magnezu. Celem zastosowania produktu jest pobudzenie apetytu i stymulacja metabolizmu.
SUPLEXAN HEPA reguluje prace wątroby i trzustki a także przyspiesza odtruwanie i usuwanie toksyn z organizmu.
Ze względu na płynną formę, możemy włączyć produkt do żywienia i dostarczyć dobroczynne składniki wraz z wodą pitną.
Stosowanie SUPLEXAN HEPA  u niosek powoduje:
  1. regulację czynności wątroby i trzustki
  2. wspomaganie wątroby przy skarmianiu paszami wysokoenergetycznymi
  3. wspomaganie leczenia syndromu ZNMT – tłuszczowego zwyrodnienia wątroby
  4. ograniczenie skutków zatruć toksynami paszowymi, bakteryjnym oraz prowadzoną antybiotykoterapią
  5. ochronę wątroby w trakcie wysokiej produkcyjności
  6. wydłużenie okresu nieśności


Piśmiennictwo
______________________________________________________________________________________
1. mgr Edward Ozga Michalski: Choroby układu pokarmowego – rola wątroby dla zdrowia.
2. Alina Kępka, Sławomir Dariusz Szajda, Napoleon Waszkiewicz, Paweł Płudowski, Sylwia Chojnowska , Michał Rudy, Agata Szulc, Jerzy Robert Ładny, Krzysztof Zwierz: Carnitine: function, metabolism and value in hepatic failure during chronic alcohol intoxication. Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 645-653
3. Jak zapobiegać stłuszczeniu wątroby u kur niosek?
4. Barbara Michalik. Witaminy. Leksykon leków, minerałów, witamin i roślin leczniczych. Wydawnictwo Park
5. E. Somer- Encyklopedia witamin i składników mineralnych. Wydawnictwo Amber;
6. Betaina.
7. Betaina czyli co.
8. Kurkuma, dobroczynne właściwości.
 

Można komentować ten artykuł.