Wpływ miedzi na rozwój roślin
Znaczenie miedzi dla kondycji roślin jest nie do przecenienia. Korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój młodych części roślin, ich późniejszy wzrost i dojrzewanie owoców. Intensyfikuje przyrost biomasy oraz poprawia parametry jakościowe plonu. Podnosi zdrowotność roślin oraz zapewnia większą przydatność do przechowywania owoców. Ponadto wpływa na efektywniejsze wykorzystanie azotu i zwiększa tolerancję na stresy.
Potwierdzono w praktyce, iż miedź wykazuje wysoką skuteczność w zwalczaniu chorób bakteryjnych (rak bakteryjny czy zaraza ogniowa) oraz zapobiega rozwojowi patogenów grzybowych (parch jabłoni). Standardem jest jej wykorzystywanie w pierwszych zabiegach wykonywanych na początku sezonu wegetacyjnego, gdyż posiada szeroki zakres działania i wciąż jest najbardziej skutecznym narzędziem w zwalczaniu chorób.
Pierwszy zabieg ochronny
Tradycyjnie, od ponad stu lat, pierwszym zabiegiem wykonywanym przez sadowników jest oprysk preparatami zawierającymi miedź.
Zdecydowana większość produktów dedykowanych sadownikom do przeprowadzenia tego oprysku to preparaty zarejestrowane jako środki ochrony roślin. Dlatego też uwagę producentów owoców powinien zwrócić preparat osłonowy CUPRAN zawierający tlenochlorek miedzi, który został wprowadzony na rynek jako nawóz na podstawie rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 parlamentu europejskiego. Jest to preparat przeznaczony do prewencyjnej ochrony antypatogenowej drzew owocowych. Zapewnia doskonałe odżywienie miedzią, co gwarantuje wysoka koncentracja tego pierwiastka. Produkt ma wysoką odporność na zmywanie przez deszcz.
Pierwszy zabieg z wykorzystaniem nawozu dolistnego z tak dużą zawartością miedzi ma charakter profilaktyczny, korzystnie bowiem wpływa na kondycję plantacji, jej zdrowotność i właściwe odżywienie. Gwarantuje prawidłowy start roślin na początku sezonu wegetacyjnego.
Zdj. Jabłoń w fazie zielonego pąka
Czytaj także: „Nawożenie jabłoni po wznowieniu wegetacji.„
Więcej informacji o uprawie: ZALECENIA UPRAWOWE – JABŁOŃ