Ogrodnicy uprawiający warzywa kapustne pod osłonami (i nie tylko) zazwyczaj przygotowują rozsadę we własnym zakresie. Aby uzyskać rozsadę najwyższej jakości należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Czytaj więcejOd kilku lat obserwujemy wzrost powierzchni uprawy czosnku. Na terenach intensywnej produkcji tego warzywa coraz większym zagrożeniem dla wzrostu i rozwoju roślin, a w konsekwencji uzyskania plonu, są nicienie występujące w glebie.
Czytaj więcejSwego rodzaju alternatywą do cebuli sianej wiosną, staje się uprawa cebuli z dymki, z rozsady lub cebuli ozimej. Wymienione sposoby uprawy eliminują część problemów agrotechnicznych, głównie problem wschodów i niskiej obsady roślin na polu. Niezależnie od sposobu uprawy rośliny cebuli są narażane na porażenie przez nicienie, głównie przez bardzo groźnego dla tych warzyw Niszczyka zjadliwego.
Czytaj więcejWarzywa korzeniowe a szczególnie marchew to jedno z podstawowych warzyw polowych uprawianych w Polsce. Według danych GUS w 2018 roku wielkości powierzchni upraw tego warzywa wynosiła ponad 22 tys. ha a zbiory przekraczały 700 tys. ton.
Czytaj więcejW uprawie ogórków polowych warto zainwestować w system fertygacji. Dlaczego? Oprócz dostarczenia wody na plantację – co w obliczu warunków pogodowych z jakimi mamy do czynienia w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia – fertygacja daje możliwość dodatkowego zasilenia w składniki odżywcze i biostymulujące, dzięki czemu możemy wspomóc rośliny w newralgicznych momentach i mieć kontrolę nad wielkością oraz jakością plonu.
Czytaj więcejUprawa czosnku staje się coraz bardzie popularna wśród producentów warzyw. Ze względu na słaby system korzeniowy roślina ma małą zdolność wykorzystywania składników pokarmowych z gleby. W związku z tym warto stosować nawożenie dolistne, które pomaga uzyskać w pełni wartościowe plony.
Czytaj więcejUprawa ziemniaka na bardzo wczesny zbiór to jeden z najbardziej dochodowych kierunków uprawy tego gatunku. Największy wpływ na wielość i jakości plonu bulw jest nawożenie ziemniaka.
Czytaj więcejJakość wysadzanej w pole rozsady ma bardzo duży wpływ na przyszłe plony. Zdrowa, krępa rozsada zapewnia dobry start roślin po posadzeniu w polu – rośliny dobrze się przyjmują, szybko rozpoczynają wzrost, są bardziej odporne na warunki stresowe. Rozsada selera wymaga starannej pielęgnacji i przestrzegania zaleceń uprawowych. Przed sadzeniem na miejsce stałe rozsada powinna wytworzyć 5–6 liści i uzyskać wysokość 10–15 cm. Produkcję rozsady selera prowadzi się w pomieszczeniach ogrzewanych przez okres 7–10 tygodni.
Czytaj więcejWarunkiem powodzenia w produkcji rozsady warzyw kapustnych jest zapewnienie roślinom dobrej jakości podłoża, a ponadto w czasie całego cyklu produkcji: optymalnej temperatury, wilgotności i dostępu światła, dokarmiania i ochrony przed patogenami porażającymi warzywa kapustne. Prawidłowe nawożenie młodych roślin jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jakości rozsady. Pozytywnie skutkuje ono także po wysadzeniu rozsady do gruntu, w okresie jej korzenienia się w polu.
Czytaj więcejAkademia Nawożenia INTERMAG - Kapusta głowiasta
Czytaj więcejAkademia Nawożenia INTERMAG - Pomidor gruntowy
Czytaj więcejAkademia Nawożenia INTERMAG - Papryka
Czytaj więcejAkademia Nawożenia INTERMAG – Kalafior
Czytaj więcejAkademii Nawożenia INTERMAG – Ziemniak
Czytaj więcejAkademia Nawożenia INTERMAG - Marchew
Czytaj więcej