Zalecenia uprawowe: Marchew

Opis uprawy: Marchew

Marchew jest najpopularniejszym gatunkiem spośród warzyw korzeniowych. Korzenie marchwi, oprócz walorów smakowych, zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Największe znaczenie mają naturalne barwniki roślinne zwane karotenoidami, a wśród nich barwnik pomarańczowoczerwony (β-karoten), który po spożyciu przekształcany jest w witaminę A. Korzenie marchwi są także cennym źródłem witamin C, B, E oraz węglowodanów, związków mineralnych i kwasów organicznych. Marchew uprawiana jest z siewu nasion wprost do gruntu. Okres kiełkowania nasion to ok. 3 tygodnie.

 

Ze względu na długość okresu wegetacji (ilość dni od siewu do zbioru) wyróżnia się odmiany:

  • BARDZO WCZESNE i WCZESNE – okres wegetacji to 70–120 dni. Plon tych odmian przeznaczony jest do sprzedaży w pęczkach.
  • ŚREDNIO PÓŹNE – okres wegetacji to 140–160 dni. Korzenie tych odmian przeznaczone są do spożycia jesienią i wczesną zimą.
  • PÓŹNE – okres wegetacji jest dłuższy niż 180 dni. Korzenie tych odmian przeznaczone są do spożycia zimą i wiosną następnego roku, a także, spośród wszystkich odmian, w największym stopniu wykorzystywane są w przemyśle przetwórczym.

Optymalna dostępność składników pokarmowych dla roślin w ciągu całego okresu wegetacji, to jeden z podstawowych warunków uzyskania wysokich plonów o wymaganej jakości korzeni.

 

Niedostateczne odżywienie marchwi jest przyczyną zmniejszenia plonowania roślin i pogorszenia jakości plonu, natomiast zbyt wysokie dawki nawozów doglebowych mogą spowodować zasolenie gleby i/lub przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości niepożądanych związków w korzeniach.

 

Marchew należy do grupy warzyw mających skłonność do gromadzenia azotanów.

Normą dopuszczalnej zawartości azotanów w korzeniach marchwi przeznaczonych do przetwórstwa jest:

  • 400 mg NO3-/kg świeżej masy – dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia
  • 200 mg NO3-/kg świeżej masy – dla dzieci poniżej 3. roku życia

Nawożenie dolistnie roślin jest ważnym elementem nowoczesnej technologii uprawy marchwi.

Ma ono wspomagać odżywianie się roślin w taki sposób, aby przeciwdziałać wszelkim zdarzeniom mogącym obniżać plonowanie oraz jakość korzeni. Nawet krótkotrwałe niedobory składników pokarmowych, mogą mieć negatywny wpływ na wzrost roślin oraz ich plonowanie.

 

Dolistne dostarczanie makroelementów ma charakter uzupełniający, natomiast w zakresie mikroelementów jest podstawowym sposobem optymalnego dostarczenia ich roślinom.

Spośród mikroelementów marchew wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na bor (BORMAX TURBO lub BORMAX), miedź (MIKROCHELAT Cu-15) i cynk (MIKROCHELAT Zn-15).

 

Uprawa roślin w polu narażona jest na działanie czynników zewnętrznych, mogących powodować zakłócenia w rozwoju roślin, rzutujące negatywnie na plon i jakość korzeni.

 

Opracowana przez INTERMAG Strategia Wspomagania Naturalnej Odporności Roślin STRESS CONTROL SYSTEM (SCS)-MARCHEW umożliwia zwiększenie naturalnej odporności i zdrowotności roślin, a także przyspieszenie regeneracji roślin po wystąpieniu warunków stresowych. Stosowanie preparatów wskazanych w SCS-MARCHEW zmniejsza ryzyko utraty części plonu.

 

Realizując program nawożenia dolistnego i biostymulacji  z wykorzystaniem takich preparatów jak:

sprawiamy, że rośliny prawidłowo się rozwijają, są zdrowsze i bardziej odporne na stresy.


Działania te, omówione w kolejnych zakładkach, istotnie wpływają na wzrost plonu i jego dobre parametry jakościowe.