Zalecenia uprawowe: Seler

Opis uprawy: Seler

Korzeń spichrzowy selera, o szaro zabarwionej skórce i białym lub kremowym miąższu, zawiera cenne składniki odżywce – duże ilości błonnika, sole mineralne i witaminy. Ponadto olejki eteryczne, zawarte w liściach i korzeniach, nadają temu warzywu specyficzny smak i aromat.

 

Dobrej jakości korzenie cechuje zwarty miąższ, bez rdzawych plam, nie wykazujący tendencji do parcenia (gąbczastości miąższu) lub tworzenia pustych przestrzeni.

 

W warunkach klimatycznych Polski seler korzeniowy uprawiany jest tylko z rozsady. Jakość wysadzanej w pole rozsady ma bardzo duży wpływ na przyszłe plony.

Zdrowa, krępa rozsada zapewnia dobry start roślin po posadzeniu w polu – rośliny dobrze się przyjmują, szybko rozpoczynają wzrost, dzięki czemu są bardziej konkurencyjne w stosunku do chwastów, mają większą odporność na choroby i szkodniki, są bardziej odporne na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Rozsada selera wymaga starannej pielęgnacji i przestrzegania zaleceń uprawowych. Przed sadzeniem na miejsce stałe rozsada powinna wytworzyć 5–6 liści i uzyskać wysokość 10–15 cm. 


Dla zapewnienia dostępności selera dla konsumentów przez maksymalnie długi okres czasu, seler uprawiany jest w kilku cyklach i różnych terminach na zbiór wczesny i na zbiór w plonie głównym.

Optymalna dostępność składników pokarmowych dla roślin w ciągu całego okresu wegetacji, to jeden z podstawowych warunków uzyskania wysokich plonów o wymaganej jakości korzeni.

 

Seler korzeniowy ma najwyższe wymagania pokarmowe spośród warzyw korzeniowych. Korzeni się płytko, a w początkowej fazie wzrostu wolno rośnie i słabo się rozrasta.

Z uwagi na długi okres wegetacji, a także ze względu na duże i specyficzne wymagania pokarmowe – niezbędne jest dokarmianie dolistne selera oraz zwiększenie naturalnej odporności roślin na niesprzyjające warunki uprawy.

 

Dolistne dostarczanie makroelementów ma charakter uzupełniający, natomiast w zakresie mikroelementów jest podstawowym sposobem optymalnego dostarczenia ich roślinom.

Spośród mikroelementów seler wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na bor (BORMAX TURBO lub BORMAX), mangan (MIKROCHELAT Mn-13) i molibden (MIKROVIT MOLIBDEN).

 

Opracowana przez INTERMAG Strategia Wspomagania Naturalnej Odporności Roślin STRESS CONTROL SYSTEM (SCS) - SELER umożliwia zwiększenie naturalnej odporności i zdrowotności roślin, a także przyspieszenie regeneracji roślin po wystąpieniu warunków stresowych. Stosowanie preparatów wskazanych w SCS-SELER zmniejsza ryzyko utraty części plonu.

 

Realizując program dokarmiania dolistnego i biostymulacji  z wykorzystaniem takich preparatów jak:

sprawiamy, że rośliny prawidłowo się rozwijają, są zdrowsze i bardziej odporne na stresy.


Działania te, omówione w kolejnych zakładkach, istotnie wpływają na wzrost plonu i jego dobre parametry jakościowe.