Kalarepa jest bardzo wartościowym warzywem zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Częścią jadalną kalarepy jest zgrubienie łodygowe, które cechuje się wysoką zawartością soli mineralnych (zwłaszcza wapnia i fosforu) oraz witaminy C.
Produkowana jest na rynek warzyw świeżych i do przetwórstwa.
Kalarepa ma mniejsze wymagania glebowe od innych warzyw kapustnych i może być uprawiana na stanowiskach słabszych, jednak najlepiej plonuje na glebach próchniczych, żyznych i wilgotnych, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego z zakresu pH 6,0–7,0. Wymaga stanowisk w pełni nasłonecznionych.
Jest wrażliwa na długotrwałe utrzymywanie się niskiej temperatury, suszę i upały oraz niedobór światła.
Takie niekorzystnie warunki mogą spowodować zaburzenia fizjologiczne:
Kalarepę uprawia się wyłącznie z rozsady. Dojrzałość zbiorczą osiąga po upływie ok. 8 tygodni od posadzenia rozsady.
Kalarepa ma stosunkowo wysokie wymagania pokarmowe i wymaga odpowiedniego nawożenia organicznego oraz mineralnego.
Podczas intensywnego wzrostu roślin i tworzenia zgrubień, kalarepa wymaga także nawożenia dolistnego.
Jest ono szczególnie ważne z uwagi na krótki okres wegetacji tego warzywa, gdyż stwarza możliwość szybkiego uzupełniania nawożenia doglebowego w zakresie niezbędnych składników pokarmowych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu roślin.
Ta forma dostarczania składników pokarmowych jest niezbędna zwłaszcza w niesprzyjających warunkach uprawowych, a także dla uzyskania prawidłowej wielkości i jakości zgrubień.
W praktyce ogrodniczej bardzo przydatny jest PROGRAM DOKARMIANIA KALAREPY uwzgledniający standardowe wymagania pokarmowe tego gatunku i zapewniający dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych w kolejnych fazach rozwojowych: