Korzeń spichrzowy selera, o szaro zabarwionej skórce i białym lub kremowym miąższu, zawiera cenne składniki odżywce – duże ilości błonnika, sole mineralne i witaminy. Ponadto olejki eteryczne, zawarte w liściach i korzeniach, nadają temu warzywu specyficzny smak i aromat.
Dobrej jakości korzenie cechuje zwarty miąższ, bez rdzawych plam, nie wykazujący tendencji do parcenia (gąbczastości miąższu) lub tworzenia pustych przestrzeni.
W warunkach klimatycznych Polski seler korzeniowy uprawiany jest tylko z rozsady. Jakość wysadzanej w pole rozsady ma bardzo duży wpływ na przyszłe plony. Zdrowa, krępa rozsada zapewnia dobry start roślin po posadzeniu w polu – rośliny dobrze się przyjmują, szybko rozpoczynają wzrost, dzięki czemu są bardziej konkurencyjne w stosunku do chwastów, mają większą odporność na choroby i szkodniki, są bardziej odporne na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Rozsada selera wymaga starannej pielęgnacji i przestrzegania zaleceń uprawowych. Przed sadzeniem na miejsce stałe rozsada powinna wytworzyć 5–6 liści i uzyskać wysokość 10–15 cm.
Dla zapewnienia dostępności selera dla konsumentów przez maksymalnie długi okres czasu, seler uprawiany jest w kilku cyklach i różnych terminach na zbiór wczesny i na zbiór w plonie głównym. Optymalna dostępność składników pokarmowych dla roślin w ciągu całego okresu wegetacji, to jeden z podstawowych warunków uzyskania wysokich plonów o wymaganej jakości korzeni.
Seler korzeniowy ma najwyższe wymagania pokarmowe spośród warzyw korzeniowych. Korzeni się płytko, a w początkowej fazie wzrostu wolno rośnie i słabo się rozrasta. Z uwagi na długi okres wegetacji, a także ze względu na duże i specyficzne wymagania pokarmowe – niezbędne jest dokarmianie dolistne selera oraz zwiększenie naturalnej odporności roślin na niesprzyjające warunki uprawy.
Dolistne dostarczanie makroelementów ma charakter uzupełniający, natomiast w zakresie mikroelementów jest podstawowym sposobem optymalnego dostarczenia ich roślinom. Spośród mikroelementów seler wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na bor (BORMAX® TURBO lub BORMAX®), mangan (MIKROCHELAT™ Mn-13) i molibden (MIKROVIT® MOLIBDEN).
Realizując program dokarmiania dolistnego i biostymulacji z wykorzystaniem takich preparatów jak:
sprawiamy, że rośliny prawidłowo się rozwijają, są zdrowsze i bardziej odporne na stresy.
Działania te, omówione w kolejnych zakładkach, istotnie wpływają na wzrost plonu i jego dobre parametry jakościowe.