Soja (Glycine max) jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków roślin strączkowych. Oprócz szerokiego zastosowania nasion soi w przemyśle spożywczym i produkcji pasz, uprawa tego gatunku ma także istotne znaczenie agronomiczne – korzystnie wpływa na żyzność i urodzajność gleb.
Korzenie soi żyją w symbiozie z bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicu. Dlatego też przed siewem nasiona zaprawiane są szczepionkami zawierającymi te bakterie.
Soja pobiera duże ilości składników pokarmowych z gleby. Dzięki współżyciu z bakteriami brodawkowymi ma możliwość wiązania wolnego azotu z powietrza. Przy obfitym brodawkowaniu bakterie azotowe dostarczają roślinom soi nawet do 100 kg N/ha. Dzięki temu nawożenie doglebowe azotem ogranicza się do dawki startowej, zazwyczaj 20–30 kg N/ha.
Soja bardzo dobrze reaguje na nawożenie dolistne. W przypadku makroelementów ma ono znaczenie uzupełniające do nawożenia doglebowego, natomiast w zakresie mikroelementów jest najefektywniejszym sposobem dostarczenia ich roślinom. Spośród makroelementów, specyficzne znaczenie ma siarka (S), która dostarczana jest roślinom poprzez dolistnie zabiegi nawozem SULVIT™. Siarka jest składnikiem reduktazy azotanowej i nitrogenazy, które biorą udział w przemianach azotu, dzięki czemu jest on dostępny dla roślin. Stymuluje wzrost i aktywność brodawek korzeniowych, co korzystnie wpływa na wiązanie wolnego azotu atmosferycznego.
Soja ma znaczne wymagania pokarmowe w stosunku do mikroelementów – ich zestaw, w proporcjach odpowiadających wymaganiom pokarmowym soi, zapewnia nawóz dolistny PLONVIT® MOTYLKOWE.
Najważniejsze mikroelementy dla soi to:
O wielkości plonu pszenicy decyduje dobra kondycja roślin w całym okresie wegetacji.
Nawet krótkotrwały niedobór składników pokarmowych może mieć negatywny wpływ na wzrost roślin oraz ich plonowanie. Dlatego niezbędna jest kompleksowa analiza potrzeb roślin na każdym etapie ich rozwoju. To pozwoli na ich odpowiednie dokarmianie i biostymulację. Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowania własnego, indywidualnego programu nawożenia dolistnego i biostymulacji, uwzględniającego lokalne warunki glebowe, intensywność uprawy, fazę rozwojową roślin oraz dostępność różnych produktów.
Wszystkie omawiane działania, istotnie wpływają na wzrost plonu i jego parametry jakościowe.