Znaczenie krzemu
Liczne badania wykazują, że krzem wpływa na pobieranie przez rośliny fosforu, co przekłada się na wzrost systemu korzeniowego i lepsze pobieranie z gleby wody i składników pokarmowych a tym samym intensywniejszy wzrost i lepsze odżywienie drzew owocowych i roślin jagodowych.
Jedną z głównych zalet krzemu jest jego zdolność do odkładania się w ścianach komórkowych roślin usztywniając je i wzmacniając, dzięki czemu rośliny są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne powstające na skutek, np. silnych wiatrów, gradobicia czy ataku szkodników. Wzmocnione ściany komórkowe to również większa odporność na wnikanie patogenów. Rośliny o mocniejszych ścianach komórkowych są bardziej odporne na parowanie, co wiąże się z lepszym radzeniem sobie w warunkach suszy.
Sztywne ściany komórkowe wpływają także istotnie na jakość owoców. Związane jest to z bardziej odpornymi na uszkodzenia mechaniczne wierzchnimi tkankami. Owoce traktowane preparatami krzemowymi lepiej znoszą transport, przechowywanie i są trwalsze w obrocie handlowym.
Nawożenie dolistne krzemem
W uprawach sadowniczych zabiegi nawozami i biostymulatorami zawierającymi krzem rozpoczyna się od bardzo wczesnych stadiów rozwojowych, np. jabłoń, wiśnia, śliwa od fazy zielonego pąka czy truskawka od momentu rozwoju liści. Zabiegi kontynuuje się praktycznie przez cały sezon wegetacyjny chroniąc w ten sposób drzewa i owoce przed atakiem agrofagów i negatywnym wpływem warunków atmosferycznych.
Do dolistnego nawożenia sadów krzemem firma INTERMAG poleca stymulator odporności OPTYSIL. Produkt ten zawiera 200 g SiO2 w litrze. Polecana dawka preparatu to 0,5 l/ha. Ważne jest aby nawożenie dolistne stosować profilaktycznie zanim wystąpią biotyczne i abiotyczne stresy oraz ich objawy na roślinach. Zabiegi należy przeprowadzać co 7-10 dni poczynając od wczesnowiosennych stadiów rozwojowych.
OPTYSIL jest jednym z głównych produktów wykorzystanych w strategii wspomagania naturalnej odporności roślin STRESS CONTROL SYSTEM (SCS), której celem jest ograniczenie negatywnego wpływu stresów na rośliny i uzyskanie satysfakcjonującego plonu o wysokich parametrach jakościowych.