Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo, którego części jadalne – zgrubienia, charakteryzują się pikantnym i lekko gorzkim smakiem. Na jakość rzodkiewki wpływają warunki pogodowe, a także wybór odpowiedniego stanowiska i odmiany, siew, nawożenie, ochrona, zbiór i przygotowanie produktu do sprzedaży. Rzodkiewka uprawiana jest z siewu, od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Rzodkiewkę cechuje szybkie tempo wzrostu – wytwarza plon w okresie 1–1,5 miesiąca, a jednocześnie ma ona płytko sięgający system korzeniowy. Z tych względów gatunek ten, choć ma małe wymagania pokarmowe, wykazuje duże potrzeby nawozowe – musi mieć do dyspozycji optymalną ilość składników pokarmowych w formach łatwo dostępnych. W zależności od miejsca uprawy (tunel foliowy, pole) wymagane są różne poziomy przyswajalnych form składników pokarmowych w glebie, gdyż w tunelach foliowych rośliny rosną szybciej i obficiej plonują.
Ze względu na krótki okres uprawy oraz na płytki zasięg i małą liczbę rozgałęzień systemu korzeniowego, rzodkiewka wymaga zapewnienia dostępności składników pokarmowych w całym okresie wegetacji. Dlatego w uprawie tego gatunku standardem jest dokarmianie dolistne.
Dokarmianie dolistne wzmacnia kondycję roślin i umożliwia dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych w kolejnych fazach rozwojowych.
- Podczas początkowego wzrostu młodych roślin potrzebne jest kompleksowe zaopatrzenie roślin w łatwo dostępne składniki pokarmowe makro- i mikroelementowe (PLONVIT® OPTY) oraz intensyfikacja rozwoju systemu korzeniowego (GROWON®).
- W trakcie tworzenia zgrubień rośliny wymagają bardzo dobrego odżywienia potasem (KALPRIM®).
- Ważną rolę odgrywają także magnez i siarka (MIKROKOMPLEX®) oraz mikroelementy, zwłaszcza bor (BORMAX® lub BORMAX® TURBO) i molibden (MIKROVIT® MOLIBDEN).
Dodatkowo, program dokarmiania dolistnego rzodkiewki przewiduje zastosowanie stymulatorów TYTANIT® i OPTYSIL®, w celu intensyfikacji fotosyntezy i pobierania składników pokarmowych oraz zwiększenia odporności roślin na niesprzyjające warunki uprawy.