Przygotowanie pszenicy ozimej do spoczynku zimowego
Już za chwilę pszenica ozima powinna znaleźć się w fazie 3-4 liści, a więc w idealnym momencie na aplikację nawozów mikroelementowych. Dlaczego? Ponieważ powierzchnia liścia,…
Wschody roślin oraz rozwój i wzrost siewek W okresie kiełkowania roślina korzysta ze składników pokarmowych zmagazynowanych w substancjach zapasowych nasion. Od tego momentu rozpoczyna…
Parch jabłoni to powszechnie występująca i jedna z najgroźniejszych chorób jabłoni, powodująca znaczne zmniejszenie plonu oraz pogorszenie jego jakości. Objawy parcha jabłoni najczęściej…
Znaczenie krzemu Liczne badania wykazują, że krzem wpływa na pobieranie przez rośliny fosforu, co przekłada się na wzrost systemu korzeniowego i lepsze pobieranie z gleby…
Do produkcji rozsady warzyw kapustnych powinno być używane podłoże/substrat na bazie torfu wysokiego, z optymalną zawartością składników pokarmowych, pH w granicach 6,5. Nasiona wysiewane są…
Szkodliwość nicieni Jednym z najgroźniejszych szkodników w uprawach czosnku jest niszczyk zjadliwy. Nicień wnika przez piętkę główki czosnku do innych części podziemnych rośliny. Wraz…