Marchew należy do grupy warzyw mających skłonność do gromadzenia azotanów. Jednocześnie azot jest podstawowym składnikiem plonotwórczym i jego optymalne dostarczanie jest niezbędne.
Dlatego bardzo istotne jest kontrolowanie dawek azotu i terminu nawożenia azotem.
Zastosowanie preparatu mikrobiologicznego –BACTIM® ENDOFIX umożliwia ograniczenie stosowania mineralnych nawozów azotowych. Jest to unikalny produkt oparty o bakterie Paenibacillus polymyxa, które wnikają do wnętrza roślin i zaopatrują je w dodatkowy azot, wiązany bezpośrednio z powietrza.
Marchew wykazuje szczególną wrażliwość na niedobór azotu w okresie intensywnego rozwoju liści (w fazie 3.–7. liścia właściwego). W przypadku słabej kondycji młodych roślin – wskazane jest 2–3-krotne dokarmienie dolistne nawozami: NITROMAG® lub PLONVIT® NITRO lub PLONVIT® OPTY.
Przy odpowiednim pH gleby, zawartość wapnia w glebie jest zwykle wystarczająca dla marchwi.
Jednak, z powodu ograniczonego przemieszczania się wapnia ze starszych do młodszych części roślin, niezbędne jest dolistne dostarczanie tego pierwiastka – OPTYCAL®, WAPNOVIT® TURBO.
Marchew wymaga gleb zasobnych w magnez, który wpływa istotnie na tempo wzrostu i wartość odżywczą korzeni, a ponadto ogranicza pobieranie przez rośliny metali ciężkich. W przypadku utrudnionego pobierania magnezu z gleby, lub w przypadku wystąpienia objawów niedoboru – najskuteczniejsze jest dolistne dostarczanie tego pierwiastka – MIKROKOMPLEX®, siarczan magnezu.
Marchew jest wrażliwa na niedobór mikroelementów, a zwłaszcza: boru (B), miedzi (Cu) i cynku (Zn). Niedobór mikroelementów to czynnik limitujący plon. Często – pomimo, że mikroelement jest dostępny w glebie – z różnych przyczyn nie może być pobrany przez rośliny.
Dlatego aplikacja dolistna tych mikroskładników jest znacznie bardziej efektywna niż doglebowa.
Służą temu nawozy dolistne zawierające:
▫ bor – BORMAX® TURBO, BORMAX®,
▫ miedź – AMINO ULTRA® Cu-24, MIKROCHELAT™ Cu-15 , MIKROVIT® MIEDŹ,
▫ cynk – AMINO ULTRA® Zn-24, MIKROCHELAT™ Zn-15, MIKROVIT® CYNK.
Efekty zabiegów agrochemicznych można zintensyfikować poprzez stosowanie biostymulatorów.
W uprawie marchwi na szczególną uwagę zasługują pierwiastki korzystne, które w formie innowacyjnych molekuł, oddziałują stymulująco na plonowanie roślin. Są to:
• aTIUM® – molekuła stanowiąca istotę biostymulatora plonu – TYTANIT®, który intensyfikuje procesy fotosyntezy i zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby
• aVADIUM® – molekuła stanowiąca istotę biostymulatora korzeni – VANADOO®, który zwiększa zawartość substancji zapasowych (w tym cukrów) w podziemnych częściach użytkowych roślin.
Zwiększanie odporności marchwi na stresy abiotyczne i biotyczne umożliwiają preparaty:
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowanie własnego, indywidualnego programu nawożenia, biostymulacji i zwiększenia odporności roślin na stresy abiotyczne i biotyczne. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych produktów i szerokim spektrum ich działania.