Pomidor (Solanum lycopersicum L.) to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych na świecie, szeroko wykorzystywane zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w kuchni domowej. Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.).
Inne popularne warzywa z tej rodziny to:
Uprawa pomidora przemysłowego wymaga specjalnych technik, które umożliwiają uzyskanie wysokiej jakości plonów oraz efektywność ekonomiczną produkcji. Na całym świecie uprawianych jest wiele odmian pomidora. Do przemysłowego przetwórstwa wykorzystuje się odmiany samokończące, charakteryzujące się jednoczesnym (wyrównanym) dojrzewaniem owoców, co umożliwia ich zbiór mechaniczny.
Kluczowe cechy jakościowe obejmują:
Dla uzyskania satysfakcjonującej opłacalności produkcji pomidorów do przetwórstwa konieczne jest stosowanie najskuteczniejszych zabiegów uprawowych, dostosowanych do warunków gospodarstwa. Istotną rolę w tych zabiegach odgrywa nawożenie dolistne, biostymulacja oraz stosowanie preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy.
Odpowiednie przygotowanie rozsady ma kluczowe znaczenie dla uzyskania zdrowych i silnych roślin, które dobrze zaadaptują się po wysadzeniu na miejsce stałe.
W celu optymalizacji wzrostu młodych roślin zaleca się zastosowanie:
Po posadzeniu rozsady – gdy nastąpi nagłe ochłodzenie powietrza i gleby niezbędne jest dolistne dostarczenie fosforu, w formie najszybciej dostępnej dla roślin, co umożliwia aktywator energii GROWON®.
W tej fazie rośliny wymagają dużej ilości azotu. Zalecane produkty:
Podczas kwitnienia rośliny wymagają większej ilości fosforu oraz mikroelementów wspierających zapylenie:
Na etapie rozwoju i dojrzewania owoców kluczową rolę odgrywa zastosowanie potasu na pomidory, który wpływa na dojrzewanie i jakość owoców. Pomidor wymaga w tym okresie bardzo dobrego zaopatrzenia w ten pierwiastek. KALPRIM® lub PLONVIT® KALI to nawozy potasowe. Ich dolistna aplikacja wspomaga równomierne dojrzewanie i wybarwianie owoców oraz wpływa korzystnie na ich parametry jakościowe.
Bardzo ważne jest też dobre zaopatrzenie roślin w wapń, który zapewnia odpowiednią twardość owoców i ich trwałość pozbiorczą – OPTYCAL® i WAPNOVIT® TURBO.
Na szczególną uwagę zasługują: biostymulator odporności OPTYSIL® i aktywator trwałości pozbiorczej OPTYSIL® LONGLIFE, które istotnie przyczyniają się do podwyższenia jakości owoców pomidora oraz mogą ograniczyć porażenie chorobami grzybowymi.
Czynniki, na które należy zwrócić szczególną uwagę przy profilaktyce chorób pomidora to:
Preparaty, które znacząco zwiększają skuteczność ochrony pomidora to:
Produkty te odgrywają szczególnie ważną rolę w integrowanej i ekologicznej uprawie roślin.
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowanie własnego, indywidualnego programu nawożenia, biostymulacji i zwiększenia odporności roślin na stresy abiotyczne i biotyczne.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych produktów i szerokim spektrum ich działania.