Spis treści:
Pomidor (Solanum lycopersicum L.) to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych na świecie, szeroko wykorzystywane zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w kuchni domowej. Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.).
Inne popularne warzywa z tej rodziny to:
Uprawa pomidora przemysłowego wymaga specjalnych technik, które umożliwiają uzyskanie wysokiej jakości plonów oraz efektywność ekonomiczną produkcji. Na całym świecie uprawianych jest wiele odmian pomidora. Do przemysłowego przetwórstwa wykorzystuje się odmiany samokończące, charakteryzujące się jednoczesnym (wyrównanym) dojrzewaniem owoców, co umożliwia ich zbiór mechaniczny.
Kluczowe cechy jakościowe obejmują:
Dla uzyskania satysfakcjonującej opłacalności produkcji pomidorów do przetwórstwa konieczne jest stosowanie najskuteczniejszych zabiegów uprawowych, dostosowanych do warunków gospodarstwa. Istotną rolę w tych zabiegach odgrywa nawożenie dolistne, biostymulacja oraz stosowanie preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy.
Odpowiednie przygotowanie rozsady ma kluczowe znaczenie dla uzyskania zdrowych i silnych roślin, które dobrze zaadaptują się po wysadzeniu na miejsce stałe.
W celu optymalizacji wzrostu młodych roślin zaleca się zastosowanie:
Po posadzeniu rozsady – gdy nastąpi nagłe ochłodzenie powietrza i gleby niezbędne jest dolistne dostarczenie fosforu, w formie najszybciej dostępnej dla roślin, co umożliwia aktywator energii GROWON®.
W tej fazie rośliny wymagają dużej ilości azotu. Zalecane produkty:
Podczas kwitnienia rośliny wymagają większej ilości fosforu oraz mikroelementów wspierających zapylenie:
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowanie własnego, indywidualnego programu nawożenia, biostymulacji i zwiększenia odporności roślin na stresy abiotyczne i biotyczne.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych produktów i szerokim spektrum ich działania.