Intermag

Producent nawozów dolistnych i biostymulatorów

Co zrobić ze słomą po żniwach? Rozkład resztek pożniwnych.

Słoma – wartość odżywcza

Co roku rolnicy zadają sobie ważne pytanie – co zrobić ze słomą po żniwach? Czy powinno się zbierać słomę z pola? Resztki pożniwne, takie jak słoma, ścierń oraz systemy korzeniowe roślin, stanowią bowiem cenne źródło składników pokarmowych, a także substrat do budowania próchnicy glebowej. Czy słoma to dobry nawóz? Przeciętny plon słomy pszenicy to 4,5 t/ha. Z takiego przeciętnego plonu słomy pszenicznej można odzyskać następujące wartości nawozowe: 11,2 kg fosforu (P2O5), 57,6 kg potasu (K2O), 17,1 kg wapnia (CaO) oraz 4,1 kg magnezu (MgO). W słomie po kukurydzy natomiast znajdziemy blisko 400 kg wszystkich składników pokarmowych. Są to bardzo duże ilości składników dla roślin następczych – słomę można stosować jako naturalny nawóz! Jednak, oprócz korzyści, pozostawienie słomy na polu może przynieść kilka zagrożeń, jeżeli resztki nie będą odpowiednio rozłożone.

Masa składników pokarmowych [kg/ha] wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy po jej mineralizacji przez mikroorganizmy.
Tab. 1. Masa składników pokarmowych [kg/ha] wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy po jej mineralizacji przez mikroorganizmy. Prof. dr hab. Cz. Szewczuk 2022, UP Lublin.


Nierozłożona słoma – zagrożenia

Decydując się na pozostawienie słomy na polu należy wziąć pod uwagę, że nierozłożona słoma to idealne miejsce do życia dla szkodników, w szczególności chorobotwórczych grzybów. Powoduje to występowanie chorób grzybowych w uprawach w nowym sezonie. Często pomimo zastosowania środków ochrony roślin. Najczęstsze choroby, które są powodowane przez nierozłożoną słomę to fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, brunatna plamistość liści zbóż, septorioza plew, plamistość siatkowa jęczmienia czy rynchosporioza zbóż.

Co zrobić ze słomą po żniwach? Szybki rozkład słomy kluczem do jej odpowiedniego wykorzystania

Szybkość przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i uwalniania z nich składników pokarmowych zależy od kilku czynników, na które trzeba zwrócić uwagę. Jak zatem przyspieszyć rozkład słomy? Podstawowym elementem jest obecność i aktywność mikroorganizmów zdolnych do syntezy enzymów celulolitycznych i ligninolitycznych. Te enzymy działają jak nożyczki, rozcinając łańcuchy cukrów złożonych zawartych w słomie, uwalniając z nich składniki i umożliwiając budowanie próchnicy. Ważne jest również rozdrobnienie słomy i jej przeoranie z glebą – to pozwoli na usprawnienie całego procesu. Rozkład słomy można też wspomóc zastosowaniem azotu i wapnowaniem gleby. Wapnowanie sprzyja namnażaniu bakterii glebowych poprzez regulację pH gleby.

bele siana na polu

Przyspieszenie procesu rozkładu resztek pożniwnych jest bardzo ważne, ponieważ
nierozłożone resztki mogą powodować problemy z siewem i równomiernymi wschodami, zaburzać zatrzymywanie wody i powodować przesuszenie gleby oraz stanowić miejsce do zimowania sprawców chorób zagrażających uprawom
.

Co na rozkład słomy?

Aby móc pozostawić słomę na polu, trzeba przyspieszyć rozkład słomy. Kluczowe jest wykorzystanie odpowiednich środków i oprysków na słomę. Efektywnym sposobem jest użycie preparatów z bakteriami na rozkład słomy. Co więc zrobić ze słomą po żniwach? Zastosować BACTIM SŁOMA – mikrobiologiczny produkt na resztki pożniwne.

BACTIM SŁOMA fundament zdrowej i żyznej gleby
Rys. 1. BACTIM SŁOMA to preparat mikrobiologiczny zawierający bakterie na rozkład słomy – fundament zdrowej i żyznej gleby.

BACTIM SŁOMA to biopreparat zawierający unikalne bakterie z rodzaju Bacillus spp., które cechuje zdolność do szybkiego przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę oraz cenne składniki pokarmowe. Bakterie te znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając tym samym zdrowotność i potencjał plonotwórczy roślin następczych. Co więcej, stosowanie tego biopreparatu przyczynia się do poprawy struktury gleby, a także zwiększenia jej żyzności.

Ponad 500 milionów wyspecjalizowanych mikroorganizmów w każdym 1 ml produktu, które bardzo szybko namnażają się w glebie i przyspieszają procesy mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych. W efekcie BACTIM SŁOMA zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe i podnosi zawartość próchnicy w glebie. Dzięki temu rolnicy mogą liczyć na lepsze plony i zdrowsze rośliny, co przekłada się na wyższą efektywność i opłacalność upraw.
Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie dzięki BACTIM SŁOMA, to lepsze magazynowanie wody, bogatsze biologiczne, lepsza struktura i więcej składników pokarmowych w glebie.
Rys. 2. Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie dzięki BACTIM SŁOMA, to lepsze magazynowanie wody, bogatsze biologiczne, lepsza struktura i więcej składników pokarmowych w glebie.

BACTIM SŁOMA – szybki rozkład słomy potwierdzony badaniami

Produkt BACTIM SŁOMA został szeroko przebadany w ośrodkach naukowych, a wyniki potwierdzone są w praktyce przez wielu rolników i ogrodników. Bakterie na rozkład słomy, zawarte w BACTIM SŁOMA, mają niezwykle wysoką skuteczność. Dzięki wysokiej aktywności mikroorganizmów w glebie, proces rozkładu resztek pożniwnych zachodzi szybko, przekształcając je w cenną próchnicę. Efektem takiej działalności bakterii jest lepsze magazynowanie wody, bogatsze środowisko biologiczne, lepsza struktura gleby oraz większa zawartość składników pokarmowych. W rezultacie rolnicy i ogrodnicy mogą cieszyć się zdrowszymi i bardziej obfitymi plonami.

Zdjęcia powierzchni słomy wykonane mikroskopem skaningowym 30 dni po aplikacji produktów. W przypadku bactim słoma widoczny zaawansowany proces rozkładu komórek.
Rys. 3. BACTIM SŁOMA zapewnia szybki rozkład słomy.
BACTIM SŁOMA - skuteczność. Badania potwierdzają, że produkt między innymi zwiększa zawartość próchnicy i fosforu w glebie oraz skuteczność wobec łamliwości podstawy źdźbła.
Wyk. 1. BACTIM SŁOMA – skuteczność. Badania potwierdzają, że produkt między innymi zwiększa zawartość próchnicy i fosforu w glebie oraz skuteczność wobec łamliwości podstawy źdźbła.
Co zrobić ze słomą po żniwach? Rozkład resztek pożniwnych.
Przewiń na górę
EnglishPolandRussiaBrazilRomaniaHungaryBulgariaLithuaniaMoldovaCroatiaUkraine Przejdź do treści