Słoma – wartość odżywcza
Co roku rolnicy zadają sobie ważne pytanie – co zrobić ze słomą po żniwach? Czy powinno się zbierać słomę z pola? Resztki pożniwne, takie jak słoma, ścierń oraz systemy korzeniowe roślin, stanowią bowiem cenne źródło składników pokarmowych, a także substrat do budowania próchnicy glebowej. Czy słoma to dobry nawóz? Przeciętny plon słomy pszenicy to 4,5 t/ha. Z takiego przeciętnego plonu słomy pszenicznej można odzyskać następujące wartości nawozowe: 11,2 kg fosforu (P2O5), 57,6 kg potasu (K2O), 17,1 kg wapnia (CaO) oraz 4,1 kg magnezu (MgO). W słomie po kukurydzy natomiast znajdziemy blisko 400 kg wszystkich składników pokarmowych. Są to bardzo duże ilości składników dla roślin następczych – słomę można stosować jako naturalny nawóz! Jednak, oprócz korzyści, pozostawienie słomy na polu może przynieść kilka zagrożeń, jeżeli resztki nie będą odpowiednio rozłożone.
![Masa składników pokarmowych [kg/ha] wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy po jej mineralizacji przez mikroorganizmy.](https://intermag.pl/wp-content/uploads/2024/06/Materialy-bactim-sloma-2-1024x484.jpg)
Nierozłożona słoma – zagrożenia
Decydując się na pozostawienie słomy na polu należy wziąć pod uwagę, że nierozłożona słoma to idealne miejsce do życia dla szkodników, w szczególności chorobotwórczych grzybów. Powoduje to występowanie chorób grzybowych w uprawach w nowym sezonie. Często pomimo zastosowania środków ochrony roślin. Najczęstsze choroby, które są powodowane przez nierozłożoną słomę to fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, brunatna plamistość liści zbóż, septorioza plew, plamistość siatkowa jęczmienia czy rynchosporioza zbóż.
Co zrobić ze słomą po żniwach? Szybki rozkład słomy kluczem do jej odpowiedniego wykorzystania
Szybkość przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i uwalniania z nich składników pokarmowych zależy od kilku czynników, na które trzeba zwrócić uwagę. Jak zatem przyspieszyć rozkład słomy? Podstawowym elementem jest obecność i aktywność mikroorganizmów zdolnych do syntezy enzymów celulolitycznych i ligninolitycznych. Te enzymy działają jak nożyczki, rozcinając łańcuchy cukrów złożonych zawartych w słomie, uwalniając z nich składniki i umożliwiając budowanie próchnicy. Ważne jest również rozdrobnienie słomy i jej przeoranie z glebą – to pozwoli na usprawnienie całego procesu. Rozkład słomy można też wspomóc zastosowaniem azotu i wapnowaniem gleby. Wapnowanie sprzyja namnażaniu bakterii glebowych poprzez regulację pH gleby.

Przyspieszenie procesu rozkładu resztek pożniwnych jest bardzo ważne, ponieważ
nierozłożone resztki mogą powodować problemy z siewem i równomiernymi wschodami, zaburzać zatrzymywanie wody i powodować przesuszenie gleby oraz stanowić miejsce do zimowania sprawców chorób zagrażających uprawom.
Co na rozkład słomy?
Aby móc pozostawić słomę na polu, trzeba przyspieszyć rozkład słomy. Kluczowe jest wykorzystanie odpowiednich środków i oprysków na słomę. Efektywnym sposobem jest użycie preparatów z bakteriami na rozkład słomy. Co więc zrobić ze słomą po żniwach? Zastosować BACTIM SŁOMA – mikrobiologiczny produkt na resztki pożniwne.

BACTIM SŁOMA to biopreparat zawierający unikalne bakterie z rodzaju Bacillus spp., które cechuje zdolność do szybkiego przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę oraz cenne składniki pokarmowe. Bakterie te znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając tym samym zdrowotność i potencjał plonotwórczy roślin następczych. Co więcej, stosowanie tego biopreparatu przyczynia się do poprawy struktury gleby, a także zwiększenia jej żyzności.
Ponad 500 milionów wyspecjalizowanych mikroorganizmów w każdym 1 ml produktu, które bardzo szybko namnażają się w glebie i przyspieszają procesy mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych. W efekcie BACTIM SŁOMA zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe i podnosi zawartość próchnicy w glebie. Dzięki temu rolnicy mogą liczyć na lepsze plony i zdrowsze rośliny, co przekłada się na wyższą efektywność i opłacalność upraw.

BACTIM SŁOMA – szybki rozkład słomy potwierdzony badaniami
Produkt BACTIM SŁOMA został szeroko przebadany w ośrodkach naukowych, a wyniki potwierdzone są w praktyce przez wielu rolników i ogrodników. Bakterie na rozkład słomy, zawarte w BACTIM SŁOMA, mają niezwykle wysoką skuteczność. Dzięki wysokiej aktywności mikroorganizmów w glebie, proces rozkładu resztek pożniwnych zachodzi szybko, przekształcając je w cenną próchnicę. Efektem takiej działalności bakterii jest lepsze magazynowanie wody, bogatsze środowisko biologiczne, lepsza struktura gleby oraz większa zawartość składników pokarmowych. W rezultacie rolnicy i ogrodnicy mogą cieszyć się zdrowszymi i bardziej obfitymi plonami.

