Intermag

Producent nawozów dolistnych i biostymulatorów

Choroby przechowalnicze owoców i warzyw – jak im zapobiegać?

Co to są choroby przechowalnicze?

Choroby przechowalnicze owoców i warzyw to grupa chorób infekcyjnych, które występują w czasie przechowywania owoców i warzyw, powodując straty w jakości i ilości tych produktów. Mogą one prowadzić do gnicia, przebarwień, plamistości oraz innych niekorzystnych zmian na powierzchni i wewnątrz owoców i warzyw. Główne czynniki powodujące rozwój chorób przechowalniczych warzyw i owoców to: infekcje patogenami jeszcze na polu, uszkodzenia mechaniczne stające się wrotami infekcji oraz nieodpowiednie warunki przechowywania zbiorów.

Choroby przechowalnicze owoców i warzyw – przykłady

Szara pleśń

Szara pleśń powoduje miękką i wodnistą zgniliznę. Do zakażenia szarą pleśnią dochodzi zazwyczaj jeszcze na polu lub podczas przechowywania zbiorów. Patogen potrafi wnikać w otwory w skórce owoców i warzyw, jak również poprzez uszkodzenia mechaniczne powstałe np. w transporcie. Objaw szarej pleśni to szary, pylący nalot. Szara pleśń rozwija się najszybciej w temperaturze z zakresu 15-20°C oraz w warunkach wysokiej wilgotności powietrza (95-100%). Infekcji sprzyja osłabienie roślin przez inne choroby oraz niedobór wapnia (Ca) i potasu (K), a także mała ilość światła. Największe zagrożenie tą chorobą występuje w okresie przedzbiorczym i w czasie długotrwa­łego przechowywania.

Szara pleśń to groźna choroba przechowalnicza - widoczne objawy na korzeniu marchwi to szary pylący nalot.

Zdj. 1. Szara pleśń na korzeniu marchwi.

Szary pylący nalot na jabłku jest objawem szarej pleśni - choroby przechowalniczej warzyw i owoców.

Zdj. 2. Objawy zakażenia szarą pleśnią widoczne na jabłku.


Mokra zgnilizna

Tkanki porażone patogenami wywołującymi mokrą zgniliznę szybko ulegają rozkładowi, dlatego stają się charakterystycznie miękkie. Jest to choroba przechowalnicza, która powodowana jest głównie przez bakterie. Do zakażeń dochodzi najczęściej w końcowej fazie wzrostu roślin, szczególnie podczas obfitych opadów. Co więcej, do rozprzestrzeniania choroby przyczyniają się owady, które wabi zapach gnijących tkanek roślinnych. Infekcjom sprzyjają uszkodzenia korzeni spowodowane żerowaniem szkodników lub infekcjami grzybowymi, a także mechaniczne uszkodzenia podczas zbioru i transportu. W dodatku, w przechowalni do rozwoju choroby przyczyniają się złe warunki przechowywania.

mokra zgnilizna na korzeniu marchwi: tkanki miękkną.

Zdj. 3. Objawy mokrej zgnilizny na korzeniu marchwi.

Czarna zgnilizna

Czarna zgnilizna tworzy ciemne plamy i zmiany na powierzchni owoców i warzyw. Jest to choroba o dużej szkodliwości, ponieważ powodowana jest przez grzyby. W miejscach infekcji powstają szaroczarne plamy, natomiast w czasie przechowywania następuje rozwój choroby i jej objawy nasilają się. Plamy są suche, a co więcej, tkanka wygląda jak zwęglona. Choroba występuje w mniejszym nasileniu, jeżeli podczas zbioru było sucho i temperatura była stosunkowo niska. Z kolei w czasie przechowywania rozwojowi infekcji sprzyja zbyt wysoka temperatura – w niższej temperaturze zgnilizna rozwija się wolniej.

Zgnilizna twardzikowa

Zgnilizna twardzikowa charakteryzuje się białym, watowatym nalotem na powierzchni owoców lub warzyw, co prowadzi do ich rozkładu. Największe jej nasilenie obserwuje się w przechowalniach i chłodniach. Choroba powoduje duże straty w czasie przechowywania, nawet w warunkach niskiej temperatury. Dostaje się wraz z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści i gleby. Najczęściej do zakażenia dochodzi podczas wykopywania i transportu korzeni do przechowalni.

zgnilizna twardzikowa na korzeniu selera: biały, watowaty nalot.

Zgnilizna twardzikowa na korzeniu selera w przechowalni.

Jak znacząco wydłużyć trwałość pozbiorczą warzyw i owoców oraz ograniczyć choroby przechowalnicze?

Dłuższa trwałość pozbiorcza warzyw i owoców to korzyści nie tylko dla rolników, ale także dla hurtowni, sklepów oraz konsumentów. To znacznie dłuższa świeżość żywności, a co za tym idzie, ograniczenie jej marnowania. Preparatem, który znacząco zwiększa trwałość pozbiorczą warzyw i owoców na wielu płaszczyznach jest biostymulator OPTYSIL® LONGLIFE.

Choroby przechowalnicze - ograniczają ich rozwój krzem i wapń zawarte w OPTYSIL LONGLIFE
Ryc. 1. Działanie produktu OPTYSIL LONGLIFE. Krzem i wapń wzmacniają komórki roślinne, chroniąc owoce przed uszkodzeniami i rozwojem chorób przechowalniczych.

OPTYSIL LONGLIFE – działanie produktu, ograniczanie chorób przechowalniczych

OPTYSIL® LONGLIFE to unikalne połączenie aktywnego krzemu w formule duoSIL oraz organicznego wapnia. Dzięki temu składniki te są w pełni przyswajalne dla roślin oraz doskonale się rozpuszczają w roztworach, a także posiadają wysoką stabilność. Krzem oraz wapń zawarte w OPTYSIL® LONGLIFE zapewniają wzmocnienie komórek roślinnych, a zatem zmniejszenie utraty wody z tkanek. Ograniczają też dostęp patogenów do wnętrza plonów, co hamuje rozwój chorób przechowalniczych.
OPTYSIL® LONGLIFE to także większa odporność na uszkodzenia mechaniczne powstające podczas wzrostu, rozwoju i zbioru.

OPTYSIL LONGLIFE – korzyści

Zastosowanie OPTYSIL® LONGLIFE to gwarancja skuteczności, potwierdzona licznymi badaniami naukowymi. To nawet 16% mniej uszkodzeń, o 16% dłuższa trwałość pozbiorcza oraz nawet o 24% większa odporność na rozwój chorób przechowalniczych owoców i warzyw. Użycie OPTYSIL LONGLIFE to korzyści nie tylko dla producentów, którzy mogą cieszyć się lepszą jakością plonów i wyższymi zyskami, ale także dla konsumentów. Dłuższa trwałość warzyw oznacza, że klienci mają dostęp do świeższych i zdrowszych produktów. To inwestycja w przyszłość, która przynosi korzyści na wielu poziomach – od pola, przez sklep, aż po nasz stół.

Choroby przechowalnicze owoców i warzyw – jak im zapobiegać?
Przewiń na górę
EnglishPolandRussiaBrazilRomaniaHungaryBulgariaLithuaniaMoldovaCroatiaUkraine Skip to content