Burak ćwikłowy to po cebuli, kapuście i marchwi jeden z najważniejszych gospodarczo gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Buraki ćwikłowe są warzywem o dużej wartości odżywczej. Zawierają wiele składników mineralnych, witaminy, cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, dużo kwasu foliowego, kwasy organiczne i znaczne ilości błonnika.
W zależności od przeznaczenia, warzywo to oferowane jest jako:
Najważniejsze cechy jakościowe buraków ćwikłowych, decydujące o ich wartości odżywczej i przydatności do przetwórstwa, to:
Burak ćwikłowy uprawiany jest z siewu nasion wprost do gruntu. Buraki ćwikłowe wytwarzają dużą masę wegetatywną i z tego względu należą do warzyw o dość dużych wymaganiach pokarmowych. Jednocześnie, dzięki systemowi korzeniowemu sięgającemu głęboko w głąb profilu glebowego, gatunek ten może korzystać ze składników pokarmowych zgromadzonych w głębszych warstwach gleby.
Burak ćwikłowy cechuje duża skłonność do gromadzenia azotanów dlatego nawożenie organiczne i mineralne powinno uwzględniać tę właściwość gatunku. M.in. z tego względu, dla prawidłowego zaopatrzenia buraka ćwikłowego w odpowiednie składniki pokarmowe na każdym etapie rozwoju, bardzo przydatne jest nawożenie dolistne roślin.
Dolistne dostarczanie makroelementów ma charakter uzupełniający, natomiast w zakresie mikroelementów jest podstawowym sposobem optymalnego dostarczenia ich roślinom. Spośród mikroelementów burak ćwikłowy najbardziej wrażliwy jest na niedobór boru (BORMAX® TURBO lub BORMAX®). W uprawie tego gatunku ważne jest także dobre zaopatrzenie w miedź (MIKROCHELAT™ Cu-15), mangan (MIKROCHELAT™ Mn-13) i molibden (MIKROVIT® MOLIBDEN).
Realizując program nawożenia dolistnego i biostymulacji z wykorzystaniem takich preparatów jak:
sprawiamy, że rośliny prawidłowo się rozwijają, są zdrowsze i bardziej odporne na stresy.
Działania te, omówione w kolejnych zakładkach, istotnie wpływają na wzrost plonu i jego dobre parametry jakościowe.