Cebula (Allium cepa L.) – jest popularnym warzywem o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Kształt, wielkość, zabarwienie cebuli są cechą odmianową.
Stosowane są trzy metody uprawy cebuli: z siewu, z rozsady, z dymki.
UPRAWA Z DYMKI
Dymka to mała cebula, która służy do wyprodukowania dużej handlowej. Cały cykl produkcji cebuli z dymki – trwa dwa lata. Zbiór plonu cebuli uprawianej tą metodą jest wcześniejszy co najmniej 2–3 tygodnie od cebuli z siewu bezpośredniego.
I. W pierwszym roku uprawy uzyskuje się z nasion małe cebulki zwane dymką.
W uprawie dymki gleba powinna mieć dobrą strukturę, ale nie powinna zawierać zbyt dużo składników pokarmowych, aby nie nastąpił zbyt bujny wzrost i przerost cebulek. Ponadto wzrost roślin cebuli uprawianej na dymkę ogranicza się poprzez siew dużej ilości nasion na jednostce powierzchni. Rosnące w zagęszczeniu rośliny konkurują ze sobą o wodę i składniki pokarmowe, wykształcając małe cebule (o średnicy do 25 mm). W warunkach ograniczonego dostępu składników pokarmowych i dużego zagęszczenia roślin, cebula w uprawie na dymkę kończy wegetację ponad miesiąc wcześniej od cebuli konsumpcyjnej z siewu. Widocznym symptomem dojrzałości dymki jest załamywanie się, żółknięcie i zasychanie szczypioru.
Dymka dopuszczona do obrotu handlowego jest kalibrowana według średnicy poziomej.
Wyróżnia się cztery klasy:
Najwartościowsza jest dymka o średnicy 16–20 mm, przydatna do produkcji cebuli zbieranej w różnych fazach wzrostu. Dymka najmniejsza (5–10 mm) nadaje się do produkcji cebuli z zaschniętą szyjką, ale jej termin dojrzałości jest podobny jak w uprawie z siewu. Cebulki o średnicy powyżej 25 mm przeznaczane są do konsumpcji.
II. W drugim sezonie dymkę sadzi się do gruntu, gdzie kontynuuje rozwój wegetatywny. W pole dymkę wysadza się wiosną, możliwie jak najwcześniej, gdy tylko pozwalają na to warunki pogodowe. Pole pod sadzenie dymki przygotowuje się podobnie jak pod cebulę z siewu. Podobne są też wymagania w zakresie składników pokarmowych. Dymkę dużą (20–25 mm) można sadzić także jesienią, jednak zawsze istnieje ryzyko przemarznięcia i uszkodzenia cebulek. Cebula z dymki najczęściej uprawiana jest na wczesny zbiór pęczkowy lub z obciętym szczypiorem, ale także do obrotu z suchą łuską w okresie letnim i jesiennym.
Od wschodów do wystąpienia określonej dla danego typu cebuli długości dnia, rośliny tworzą liście. Ten etap rozwoju jest bardzo ważny, bo wpływa na późniejszy plon i jego jakość. Przez cały okres wegetacji wszelkie zabiegi uprawowe, w tym zabiegi dolistne, powinny być wykonywane tak, żeby zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju roślin.
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowania własnego, indywidualnego programu nawożenia dolistnego i biostymulacji, uwzględniającego lokalne warunki glebowe, intensywność uprawy, fazę rozwojową roślin oraz dostępność różnych produktów.