- Jak skutecznie zwiększać plony za pomocą bakterii azotowych i fosforowych?
- Jak obniżyć koszty nawożenia mineralnego wykorzystując naturę?
- Jakie korzyści niosą ze sobą bakterie azotowe i fosforowe? Uwalnianie trudno dostępnego fosforu oraz wiązanie azotu atmosferycznego.
- Kiedy stosować bakterie azotowe i fosforowe na zboża i rzepak?
- Jakie bakterie azotowe i fosforowe zastosować?
Bakterie azotowe i fosforowe i ich rola w nowoczesnym rolnictwie
Bakterie azotowe i fosforowe odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie. Stają się nieocenionym wsparciem w dążeniu do zrównoważonego gospodarowania składnikami pokarmowymi. Dzięki zdolności bakterii do wiązania azotu atmosferycznego oraz uwalniania fosforu z niedostępnych form, mikroorganizmy te pomagają dostarczać roślinom niezbędne składniki odżywcze w naturalny sposób.
Wykorzystanie bakterii fosforowych i azotowych w rolnictwie wpływa na zwiększenie plonów, zmniejszając jednocześnie potrzebę stosowania nawozów mineralnych i zmniejszyć koszty. Bakterie wspierają zdrowy rozwój roślin, co jest niezwykle ważne w kontekście rosnących wyzwań współczesnego rolnictwa.
Uwstecznianie fosforu w glebie to poważny problem, ale bakterie fosforowe są skutecznym rozwiązaniem
Fosfor, obok azotu i potasu, jest jednym z najważniejszych makroskładników potrzebnych roślinom do rozwoju. Bierze udział w takich procesach jak fotosynteza i oddychanie, a także w produkcji białek roślinnych. Fosfor odgrywa również kluczową rolę w budowie DNA i RNA roślin. Jednak pomimo obecności fosforu w glebie, tylko niewielka jego część jest dostępna dla roślin w postaci jonów.
Od czego zależy dostępność fosforu dla roślin?
O dostępności fosforu decydują właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne gleby. Kluczowe znaczenie w dostępności fosforu dla roślin ma odczyn (pH) gleby. Najkorzystniejszy zakres pH dla pobierania fosforu przez rośliny kształtuje się od 5,6 do 7,2.
Drugim czynnikiem jest zawartość materii organicznej w glebie. Substancje próchniczne takie jak np. kwasy huminowe, zawarte w materii organicznej, ograniczają możliwości wytrącania się niedostępnych związków fosforu.
Bardzo ważną kwestią dla przyswajalności fosforu są mikroorganizmy, a dokładniej bakterie fosforowe. Mają one zdolność do uwalniania fosforu z form niedostępnych dla roślin.
Bakterie fosforowe – jaka jest ich rola w rolnictwie i nawożeniu fosforem?

Bakterie fosforowe to mikroorganizmy glebowe, które mają zdolność uwalniania fosforu z form nieprzyswajalnych dla roślin. Są to bakterie, które przekształcają fosfor z minerałów glebowych, takich jak fosforany wapnia, glinu, czy żelaza, w formy łatwo dostępne dla roślin. W ten sposób bakterie fosforowe zwiększają efektywność nawożenia i dostarczają roślinom niezbędny fosfor już na wczesnych etapach rozwoju, kiedy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest szczególnie wysokie.
Bakterie fosforowe zawarte w biopreparacie BACTIM® NUTRI P+, skutecznie zabezpieczają fosfor przed jego dezaktywacją w glebie. Dzięki temu można zwiększyć efektywność nawozów fosforowych i poprawić zdrowotność roślin.
Stosowanie bakterii fosforowych ma dodatkową korzyść – bakterie te syntetyzują i wydzielają do środowiska glebowego związki biologicznie aktywne, tj. enzymy, hormony roślinne, siderofory (naturalne związki chelatujące żelazo), które wykazują korzystny wpływ na wzrost i rozwój roślin.
Bakterie azotowe w rolnictwie – naturalne źródło azotu dla roślin
Azot to pierwiastek kluczowy dla wzrostu roślin, który jest niezbędny do budowy białek, enzymów i chlorofilu. Chociaż azot stanowi aż 78% atmosfery, rośliny mogą pobierać go jedynie w postaci jonów, takich jak jony azotanowe (NO3-) czy amonowe (NH4+). Bakterie azotowe to mikroorganizmy, które wiążą azot atmosferyczny i przekształcają go w formy przyswajalne dla roślin. Proces ten, znany jako wiązanie azotu, jest jednym z najważniejszych sposobów naturalnego wzbogacania gleby w azot.

Szczepy bakterii azotowych, takich jak Azotobacter, które są zawarte w preparacie BACTIM® NUTRI N+, skutecznie zwiększają dostępność azotu dla roślin. Dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów, zmniejszając koszty produkcji rolnej i jednocześnie chroniąc środowisko. Bakterie azotowe również stymulują wzrost roślin poprzez wydzielanie biologicznie aktywnych związków. Poprawiają stan zdrowotności roślin oraz zwiększają ich odporność na choroby dzięki odpowiedniemu odżywieniu.
Bakterie azotowe i fosforowe – kiedy stosować?
Zastosowanie bakterii azotowych i fosforowych na zboża i rzepak przynosi największe korzyści, gdy preparaty są aplikowane w odpowiednim momencie. Kiedy stosować bakterie azotowe i fosforowe? Bakterie azotowe i fosforowe należy stosować jesienią na wczesnych etapach wzrostu lub przed siewem. Bakterie zastosowane na zboża jesienią, udostępniają azot i fosfor roślinom. Tym samym pomagają im lepiej zimować i zwiększają ich odporność na niskie temperatury. Dzięki udostępnieniu azotu atmosferycznego przez bakterie, rośliny uzyskują lepsze warunki do wzrostu po wiosennym wznowieniu wegetacji.

Stosowanie bakterii azotowych i fosforowych ma szczególne znaczenie również dla upraw rzepaku. Kiedy bakterie azotowe na rzepak? Azot jest kluczowy na każdym etapie rozwoju rzepaku, ale szczególnie ważny jest jego odpowiedni poziom również na początku wegetacji, jesienią. Biopreparaty takie jak BACTIM® NUTRI N+ zastosowane jesienią pomagają zapewnić odpowiednią dostępność tego pierwiastka przez cały sezon wegetacyjny. Skutkuje to wyższymi i zdrowszymi plonami.
W tym samym terminie należy udostępnić zbożom i rzepakowi również fosfor – zrobią to bakterie fosforowe z BACTIM® NUTRI P+.
Bakterie azotowe i fosforowe – jakie produkty zastosować?
Biopreparaty BACTIM® NUTRI N+ i BACTIM® NUTRI P+ zwiększają ilość dostępnych składników pokarmowych w glebie, co przekłada się na wyższe plony. Stosowanie bakterii azotowych i fosforowych w rolnictwie to skuteczny sposób na poprawę jakości gleby i zwiększenie plonów. BACTIM® NUTRI N+ i BACTIM® NUTRI P+ są doskonałym rozwiązaniem dla rolników, którzy chcą zwiększyć efektywność nawożenia, poprawić zdrowotność swoich upraw oraz dbać o zrównoważony rozwój rolnictwa. Doświadczenia przeprowadzone przez INTERMAG wykazały, że rośliny po zastosowaniu BACTIM NUTRI P+ są dwa razy wyższe.
BACTIM NUTRI P+ I BACTIM NUTRI N+ to wyjątkowa formulacja
Aby zachować długi termin przydatności i wysoką efektywność mikroorganizmów, produkt jest dostarczany w formie dwupaku. Osobno są tu sformułowane i zabezpieczone bakterie azotowe Azotobacter – komponent NUTRI N+ i osobno bakterie fosforowe z rodzaju Bacillus – komponent NUTRI P+. Takie podejście do sprzedaży i obrotu biopreparatem wynika ze specyfiki i potrzeb poszczególnych mikroorganizmów, gwarantuje także ich wysoką przeżywalność i aktywność. Oba komponenty łączymy dopiero w opryskiwaczu przy przygotowaniu cieczy roboczej i opryskujemy pole w zespole np. uprawek przedsiewnych.
Biopreparaty BACTIM® NUTRI – dawkowanie
BACTIM® NUTRI N+ należy stosować w ilości 400 ml/ha, a BACTIM NUTRI P+ w ilości 2 L/ha. Ilość potrzebnej cieczy roboczej to 300-400 L/ha.
BACTIM NUTRI – wyniki badań

