Intermag

Producent nawozów dolistnych i biostymulatorów

Biostymulacja buraka. Jakich środków użyć?

Uprawa buraka jest jedną z najważniejszych upraw w Polsce i ma ogromne znaczenie gospodarcze – zwłaszcza buraki cukrowe. Burak ma wysoki potencjał plonotwórczy i z tego powodu, dobrze prowadzona uprawa może przynieść duże zyski. Jaką biostymulację buraka zastosować, aby uzyskać wysoki i dobrej jakości plon?

Większa odporność z biostymulatorem OPTYSIL

OPTYSIL® to innowacyjny biostymulator od INTERMAG, zawierający wysoko przyswajalną i aktywną formę krzemu w formule duoSIL™. Krzem w postaci zawartej w OPTYSIL® ma kluczową dla roślin właściwość – wnika on w komórki roślinne sprawiając, że stają się mocniejsze.

Przynosi to następujące korzyści dla upraw:

  • Niższa utrata wody z rośliny podczas suszy – liście buraka wzmocnione na skutek odkładania krzemu w ścianach komórkowych nie tracą wody.
  • Lepszy rozwój systemu korzeniowego – w obecności krzemu lepiej przyswajalny jest fosfor, co skutkuje wzmocnionym rozwojem korzeni i większym plonem.
  • Wyższa odporność na choroby grzybowe i szkodniki – tutaj również korzyści przynosi wzmocnienie ścian komórkowych krzemem. Patogeny i szkodniki mają ograniczone możliwości żerowania na roślinie wzmocnionej w ten sposób.
  • Większy plon – wszystkie powyższe właściwości krzemu przekładają się na znacznie wyższy plon korzeni buraka cukrowego.

OPTYSIL® został szeroko przebadany w kierunku skuteczności działania na buraku. Znacznie zwiększa plonowanie – zarówno korzeni jak i liści, zapewnia odporność na susze i chłód oraz, ogranicza szkodliwość patogenów, m.in. mączniaka prawdziwego czy chwościka. Według badań IO zastosowanie OPTYSIL® to nawet o 78% mniej liści i pędów porażonych patogenami w początkowych fazach ich rozwoju.

Wykres 1. OPTYSIL to większy plon korzeni buraka cukrowego.

VANADOO to więcej cukru w korzeniu buraka

VANADOO® to biostymulator zaprojektowany specjalnie dla roślin o podziemnych częściach użytkowych. Oparty jest na innowacyjnej molekule aVADIUM®, czyli specjalnej formie wanadu. Zapewnia ona znaczne pobudzenie syntezy cukrów i zwiększa plonowanie organów spichrzowych poprzez aktywację specjalistycznych genów w roślinie. Skuteczność preparatu VANADOO® jest potwierdzona wieloma badaniami.

Wykres 2. Wpływ stosowania VANADOO na plon technologiczny buraka

VANADOO® to:

  • Większy plon korzeni buraka dzięki intensyfikacji procesów metabolicznych
  • Wyższa zawartość cukru w korzeniu dzięki zwiększeniu efektywności jego transportu do podziemnych części użytkowych

Biostymulacja buraka – podsumowanie

Podsumowując, zastosowanie biostymulatorów OPTYSIL® i VANADOO® znacząco wpłynie na wzrost plonów buraka oraz poprawi jakość uprawy. OPTYSIL® zwiększa odporność roślin na szkodniki, co przekłada się na lepszą kondycję i zdrowotność uprawy. Z kolei VANADOO® wspomaga akumulację cukrów w korzeniach, co dodatkowo podnosi wartość plonów. W rezultacie, oba produkty przyczyniają się do osiągnięcia wyższej wydajności i lepszej jakości upraw buraków.

Biostymulacja buraka. Jakich środków użyć?
Przewiń na górę
EnglishPolandRussiaBrazilRomaniaHungaryBulgariaLithuaniaMoldovaCroatiaUkraine Przejdź do treści