Ogórek jest gatunkiem bardzo wrażliwym na okresowy niedobór wody w glebie. Dlatego bardzo ważnym zagadnieniem jest zapewnienie optymalnej wilgotności gleby. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w wodę umożliwiają instalacje do nawadniania. Szczególnie efektywne jest nawadnianie kropelkowe. Instalacja do nawadniania kropelkowego umożliwia stosowanie fertygacji – zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe dostarczane wraz z nawozami rozpuszczonymi w wodzie. Pozwala to utrzymać rośliny w dobrej kondycji, zapewnić dobre plonowanie, a także wydłużyć czas owocowania.
Nawozy polecane do fertygacji muszą charakteryzować się bardzo wysoką jakością, zwłaszcza doskonałą rozpuszczalnością w wodzie, praktycznie brakiem części nierozpuszczalnych oraz wysoką koncentracją składników odżywczych – DROPFERT® 18/18/18, DROPFERT® 4/40/13, DROPFERT® 9/10/36, MIKRO PLUS™, MIKRO PLUS™ ULTRA.
Do fertygacji upraw w polu można stosować także uniwersalne nawozy krystaliczne z linii PLONVIT®: PLONVIT® OPTY, PLONVIT® NITRO, PLONVIT® PHOSPHO, PLONVIT® KALI. Poprzez system fertygacji, można też aplikować biopreparat zawierający pożyteczne mikroorganizmy – BACTIM® FERTIMAX.
Bakterie i pożyteczne grzyby zasiedlające strefę korzeniową zwiększają tolerancję roślin na choroby odglebowe oraz odporność na stresy abiotyczne. Umożliwiają lepsze wykorzystanie nawozów i mniejsze zużycie środków ochrony roślin. Opóźniają proces starzenia się roślin. Efektem jest poprawa wielkości i jakości plonu. Fertygacja, chociaż jest bardzo skuteczną i efektywną metodą nawożenia, nie eliminuje potrzeby zabiegów dolistnych – dokarmiania dolistnego i biostymulacji.
Dolistne stosowanie stymulatorów TYTANIT, OPTYSIL, AMINOPRIM, PLANTICINE stymuluje rośliny do lepszego wzrostu i plonowania oraz do poprawy tolerancji na stresy abiotyczne (warunki pogodowe) i biotyczne (choroby i szkodniki) a także daje możliwość przyspieszenia regeneracji roślin po wystąpieniu warunków stresowych.
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowania własnego, indywidualnego programu nawożenia i biostymulacji, uwzględniającego specyficzne warunki uprawowe, intensywność uprawy, fazę rozwojową roślin oraz dostępność różnych produktów.
























