Ogórek (Cucumis sativus L.) należy do rodziny roślin dyniowatych Cucurbitaceae. Wielkość i kształt ogórków różnią się w zależności od odmiany.
Inne popularne warzywa w rodzinie Cucurbitaceae to:
Stosowane są dwie metody uprawy ogórka.
Z uwagi na wysokie wymagania cieplne ogórka, siew należy realizować gdy temperatura wierzchniej warstwy gleby osiąga co najmniej 12°C. Wiosną, w warunkach polowych wschody roślin następują po 10–14 dniach. W wyższej temperaturze okres ten jest krótszy. Natomiast zbyt wczesne wysianie nasion w glebę o niższej temperaturze wydłuża okres wschodów i naraża nasiona na porażenie chorobami. Ponadto wzrasta ryzyko zniszczenia młodych siewek przez wiosenne przymrozki. Do siewu należy używać wyłącznie zdrowych nasion, o wysokiej wartości siewnej. Wskazane jest zaprawiane nasion mikrobiologicznym preparatem PRIMSEED® BIOM HORTI, który bardzo korzystnie wpływa na wschody i początkowy rozwój młodych roślin.
Uprawa ogórka z rozsady jest bardziej pracochłonna, ale umożliwia przyspieszenie plonowania nawet o 3 tygodnie, w porównaniu z uprawą z siewu.
Produkcja rozsady ogórka do uprawy w gruncie lub podłożach organicznych prowadzona jest w doniczkach/wielodoniczkach, gdyż gatunek ten jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia systemu korzeniowego. Podłoże powinno być sterylne, odpowiednio porowate i zasobne w składniki pokarmowe, o odczynie pH 6,0–6,5. W początkowym okresie wzrostu siewek bardzo korzystne jest zastosowanie mikrobiologicznego preparatu BACTIM® RADINET dla lepszego rozwoju systemu korzeniowego. W okresie rozwoju i wzrostu liści właściwych – wskazane jest dokarmiać rozsadę roztworem nawozów np. PLONVIT® OPTY i WAPNOVIT® TURBO. Okres produkcji rozsady trwa około 3 tygodnie Gotowa do sadzenia rozsada powinna być krępa, mieć dwa dobrze wykształcone liście i dobrze przerośniętą bryłę korzeniową. W ostatnich dniach przed sadzeniem (3–4 dni) zalecane jest hartowanie rozsady.
Ogórek ma duże wymagania glebowe. Najlepiej udaje się na glebach o dobrej strukturze, bogatych w substancję organiczną, łatwo nagrzewających się i przepuszczalnych. Ze względu na płytki system korzeniowy ogórek ma wysokie potrzeby nawozowe. Bardzo korzystnie reaguje na nawożenie organiczne. Wymaga też intensywnego i racjonalnego nawożenia mineralnego, dostosowanego do potrzeb i zasobności gleby, ustalonego na podstawie analizy gleby. Oprócz podstawowego nawożenia doglebowego, standardem jest uzupełniające nawożenie dolistne. Główną jego zaletą jest szybkie i efektywne dostarczenie roślinom najbardziej potrzebnych składników pokarmowych w poszczególnych fazach rozwojowych. Zabiegi dokarmiania pozakorzeniowego stanowią obecnie integralną część programu mineralnego odżywiania ogórka, gdyż:
Dolistne stosowanie stymulatorów TYTANIT, OPTYSIL, AMINOPRIM, PLANTICINE stymuluje rośliny do lepszego wzrostu i plonowania oraz do poprawy tolerancji na stresy abiotyczne (warunki pogodowe) i biotyczne (choroby i szkodniki) a także daje możliwość przyspieszenia regeneracji roślin po wystąpieniu warunków stresowych.
Do prawidłowego rozwoju roślin kluczowe jest wyksztalcenie silnego systemu korzeniowego, ponieważ u ogórka występuje bardzo duża dysproporcja pomiędzy częścią nadziemną a korzeniami.
Zastosowanie preparatów BACTIM® TERRASTART, BACTIM® VIGOR – zwiększa bioróżnorodność mikrobiologiczną gleby, stymuluje rozwój systemu korzeniowego i jego regenerację, przyśpiesza mineralizację i humifikację materii organicznej, poprawia strukturę gleby i jej właściwości fizyko-chemiczne, a także ogranicza rozwój odglebowych chorób grzybowych.
Szeroka gama produktów INTERMAG, umożliwia opracowania własnego, indywidualnego programu nawożenia dolistnego i biostymulacji, uwzględniającego lokalne warunki glebowe, intensywność uprawy, fazę rozwojową roślin oraz dostępność różnych produktów.