Do produkcji rozsady warzyw kapustnych powinno być używane podłoże/substrat na bazie torfu wysokiego, z optymalną zawartością składników pokarmowych, pH w granicach 6,5. Nasiona wysiewane są do multiplatów zawierających zazwyczaj 250 komórek w tacy. Istotne znaczenie ma przestrzenne odizolowanie multiplatów od powierzchni, na której są układane – zapobiega to przerastaniu korzeni na zewnątrz komórki. Dopuszczenie do wyrośnięcia korzeni poza doniczkę zwiększa ryzyko porażenia systemu korzeniowego przez patogeny glebowe i utrudnia wyciąganie roślin z doniczek podczas ich sadzenia, nie mówiąc już o tym, że większość najcenniejszych korzeni ulega uszkodzeniu podczas transportu i wysadzania. Pamiętajmy, że umieszczanie palet na podłożu wyłożonym folią nie rozwiązuje problemu, gdyż stale utrzymująca się wokół dolnych partii doniczek podwyższona wilgotność powietrza stymuluje wyrastanie korzeni na zewnątrz komórek.
Optymalna temperatura w pomieszczeniu po wysiewie nasion powinna wynosić 18–22°C. Temperatura powinna być skorelowana z natężeniem światła, tj. w dzień słoneczny powinna wynosić 16–18°C, natomiast w dzień pochmurny 14–16°C. Zbyt słabe natężenie światła w połączeniu ze zbyt wysoką temperaturą powoduje „wyciąganie” się młodych roślin, co skutkuje większą podatnością na porażenie chorobami i późniejsze słabe wiązanie części jadalnej roślin. Na ten czynnik należy zwrócić szczególną uwagę podczas produkcji odmian wczesnych.
Ze względu na małą objętość poszczególnych komórek w multiplatach należy pamiętać o regularnym podlewaniu roślin i nawożenie dolistne od momentu pojawienia się drugiego liścia. Do dokarmiania rozsady najlepiej jest stosować nawozy dolistne wieloskładnikowe o korzystnych proporcjach składników pokarmowych.
Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji rozsady kapust
Planując zastosowanie takich rozwiązań w uprawie kapustny (i innych gatunków warzyw kapustnych) musimy brać pod uwagę pewną specyfikę tych roślin. Mianowicie nie tworzą one związków symbiotycznych z grzybami z rodzaju Glomus, czyli nie podlegają mikoryzie. Pozytywnie reagują natomiast na zastosowanie bakterii ryzosferowych oraz saprofitycznych grzybów glebowych.
Na etapie produkcji rozsady warto zastosować BACTIM® FERTIMAX, który zawiera odpowiednio dobrane mikroorganizmy. Preparat stosujemy w bardzo niewielkiej dawce (1 g/multiplat), dwukrotnie. Pierwsza aplikacja powinna mieć miejsce 5 dni po siewie nasion, druga tuż przed wysadzeniem roślin na miejsce stałe.
Zastosowanie BACTIM® FERTIMAX w produkcji rozsady prowadzi do:
- ograniczenia stresu związanego z przesadzaniem
- wyrównanego wzrost wszystkich roślin na plantacji
- zwiększenia zasięgu systemu korzeniowego.
Zdj. 1, 2 Termin siewu 27.12.19r (rozsada doświetlana). Po pierwszym podlewaniu BACTIM® FERTIMAX. Miejscowość – Dęba.
Czytaj także:
„Jak dokarmiać rozsadę kapusty”