14 lutego w Kielcach firmy INTERMAG, Bayer-Seminis oraz producenci rozsad (Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń) zorganizowały spotkanie z przedstawicielami branży przetwórczej. W trakcie jednego z wykładów Wiesław Ciecierski mówił na temat biofortyfikacji.
Biofortyfikacja to proces polegający na wytwarzaniu żywności bogatej w biodostępne ilości pierwiastków, które w niewystarczającym stopniu są obecne w diecie człowieka. Jednymi z ważniejszych pierwiastków będących przedmiotem biofortyfikacji są jod i selen. Prelegent przedstawił wyniki badań w których stwierdzono, że pierwiastki ulegające biofortyfikacji w czasie wzrostu rośliny są lepiej przyswajalne przez organizm niż te, które są dodawane do produktów w trakcie przetwarzania surowców. W laboratoriach INTERMAG prowadzone są doświadczenia z preparatem do biofortyfikacji zawierającym jod i selen. Testy potwierdzają, że dzięki aplikacji dolistnej w okresie uprawy można dodatkowo podnieść jakość warzyw wykorzystywanych w przetwórstwie.
zdj. Aleksandra Andrzejewska, Plantpress