Aby uprawa była dobrej jakości nalezy zadbać o jakość rozsady jako podstawowym elementem warunkującym szybkie przyjęcie się roślin w polu i powodzenie. Przygotowując rozsadę warzyw, niezależnie od tego czy we własnym zakresie, czy gospodarstwach wyspecjalizowanych w tej produkcji, trzeba zachować podstawowe zasady.
Rozsada powinna być ona produkowana w pomieszczeniach, które zapewniają roślinom prawidłową temperaturę powietrza i gleby oraz odpowiednią ilość światła. Ważne jest, aby przed rozpoczęciem produkcji dokładnie zdezynfekować „mnożarkę”, odkazić konstrukcję, stoły, rury grzewcze, skrzynki siewne i multiplaty oraz narzędzia do produkcji.
Podłoże do produkcji rozsad powinno charakteryzować się dobrą strukturą, dużą porowatością, pojemnością wodną i powietrzną, właściwym odczynem, odpowiednią zawartością składników pokarmowych. Powinno być wolne od sprawców chorób, szkodników i nasion chwastów. Najczęściej przez ogrodników używane są gotowe substraty.
Nasiona wysiewamy rzutowo do skrzynek siewnych lub pojedynczo do multiplatów/ wielodoniczek (zazwyczaj zawierających 150–250 doniczek w tacy). W pierwszym przypadku, po rozwinięciu się liścieni i pojawieniu pierwszego liścia właściwego należy przystąpić do pikowania w odpowiednie wielodoniczki. W czasie zabiegu warto przeprowadzić selekcję siewek – zawsze wybieramy siewki silne, zdrowe, o zielonych liścieniach.
Wielodoniczki po siewie ustawia się w pomieszczeniach uprawowych na stelażach lub podkładach, co eliminuje kontakt rozsady z podłożem i zapobiega rozwojowi chorób pochodzenia odglebowego.
Temperatura w pomieszczeniu po wysiewie nasion powinna być dostosowania do wymagań danego gatunku oraz skorelowana z natężeniem światła.
Od pewnego czasu, na etapie produkcji rozsady, poza zapewnieniem roślinom optymalnych warunków wzrostu i rozwoju, możemy „zaszczepić” system korzeniowy siewek pożytecznymi mikroorganizmami glebowymi. Do tego celu polecany – biopreparat BACTIM RADINET przeznaczony do podlewania rozsad (z wyjątkiem warzyw kapustnych) po pikowaniu do multiplatów lub doniczek.
Zdj. rozsada papryki produkowana w wielodoniczkach
Prawidłowe nawożenie młodych roślin jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jakości rozsady. Pozytywnie skutkuje ono także po wysadzeniu rozsady do gruntu, w okresie jej korzenienia się w polu.
Więcej szczegółowych zaleceń dotyczących produkcji rozsady wybranych gatunków warzyw:
„Rozsada – pierwszy krok w uprawie kapusty”.